Column

Het jaar 7 is doorgaans geen positief jaar op de beurs

07-02-2017 21:45

De positieve stemming op de financiële markten, kon weleens compleet omslaan, want het zevende jaar van ieder decennium leverde altijd ellende op. Voor een keer halen we de mosterd voor de wekelijkse column bij de collega’s. De analisten, verantwoordelijk voor het ETF Rapport bij Slim Beleggen, kwamen in hun research in de afgelopen dagen met enkele merkwaardige bevindingen op de proppen. In principe is het nummer 7 een geluksgetal, maar dat is buiten de beurs gerekend. Ieder zevende jaar, van ieder decennium, leverde in alle gevallen kommer en kwel op voor beleggers. Iedereen zal zich 2007 nog wel herinneren. Dit jaar was de start van grote ellende, in de jaren nadien. Op het einde van 2007 werd immers de grootste crash sinds de eeuwwisseling opgestart.

Maar daar bleef het niet bij, aldus de collega’s. Ieder tien jaar, was het zevende jaar goed voor minimaal een stevige correctie. We zetten hun bevindingen op een rij:

 

2007: eindejaarscorrectie van 15 procent

1997: tussentijdse correctie van 10 procent

1987: najaarscorrectie van 25 procent

1977: jaarcorrectie van 20 procent

1967: najaarscorrectie van 10 procent

1957: najaarscorrectie van 15 procent

 

Het jaar 7 is doorgaans geen positief jaar op de beurs

Zoals u kan lezen, is het jaar 7 niet bepaald een positief jaar op de beurs. En enkel in 1997 is het slechts een tussentijdse correctie, waarna de stijging wordt hervat naar het einde van het jaar toe. In alle andere gevallen vinden de correcties plaats in een zijwaartse tot dalende markt. Dan wel aan het begin van een daling, of er ergens tussen in. Het zevende jaar is dan ook vaker de voorbode geweest van meer onheil in de periode nadien. Van geluk is er dan ook weinig sprake in het jaar 7.

Hier ligt ook een bepaalde logica aan ten grondslag. Het zevende jaar van ieder decennium is meestal het jaar waarop de economische expansie op z’n laatste benen loopt. Dit terwijl de monetaire autoriteiten op de rem gaan staan: de rente wordt stelselmatig opgetrokken en/of de monetaire balans wordt gereduceerd. Voeg daarbij een stevig opgelopen beurs, in de jaren voordien, en je hebt voldoende elementen om een beurscorrectie op gang te trekken.

De economische afkoeling is een gegeven

Ook vandaag zijn al deze elementen in voege. De economische expansie zit alweer in het achtste jaar, waardoor de historische limieten (qua duur) getest worden. We proeven de jongste kwartalen ook al dat de economische groei afneemt, ondanks alle positieve berichten in de media. De cijfers laten immers een minder rooskleurig beeld zien. Ook weer in het vierde kwartaal, toen het bbp in de VS uitkwam op amper 1,9 procent, met een jaargemiddelde van slechts 1,6 procent groei voor de Amerikaanse economie. In 2015 lag dit cijfer nog op 2,6 procent. De economische afkoeling is een gegeven.

Ondertussen gaat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met de hakken in ‘t zand. Ze is begonnen aan een nieuwe rentecyclus, terwijl de monetaire geldkranen al een tijd geleden zijn dichtgedraaid. Bovendien dreigen de autoriteiten met het afbouwen van de monetaire balans. Die bedroeg aan het begin van de expansie 800 miljard dollar, en staat inmiddels op 4 biljoen dollar. Volgens Fed-voorzitster Janet Yellen is de tijd aangebroken om de balans terug naar de historische proporties te brengen.

2017 – Een correctie of zelfs een crash

Dit alles, in combinatie met een beurs die al sinds 2009 in opgaande lijn zit – en volgens diverse waarderingsratio’s erg duur is geworden – zorgt ervoor dat ook 2017 zijn kandidatuur indient om een correctie, of zelfs een crash te produceren. Vooral tegen een achtergrond waar iedereen ondertussen overtuigend positief is geworden over het verdere verloop van de beursrally.

Precies deze overtuiging maakt veel beleggers blind voor de risico’s en potentiële gevaren op de beurs. Want het blijft een turbulente omgeving, ook al zou je tegenwoordig anders beginnen te denken. Als het gejuich de bovenhand haalt, net dan is de beurs het gevaarlijkst. Pas op uw tellen. Zorg dat u voorbereid bent op potentiële onheil op de financiële markten, want veel van uw collega-beleggers zijn dat inmiddels niet meer. En dat biedt aandachtige beleggers een strategisch voordeel. Een stevige cashpositie zorgt voor flexibiliteit in uw portefeuille, als de correctie zich uiteindelijk voltrekt.