Weer tijdelijk bestand Gaza

05-08-2014 07:25

Israël en Hamas hebben zich wederom bereid verklaard tot een tijdelijk staakt-het-vuren van 72 uur. Het bestand is om 07.00 uur (onze tijd) dinsdagochtend ingegaan. Egypte, dat in het conflict bemiddelt, had erop aangedrongen. Israël trekt de grondtroepen volledig terug uit de Gazastrook, en begon hier al mee nog voor het bestand begon, meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.

“De Israëlische troepen worden opnieuw gegroepeerd in defensieve posities buiten de Gazastrook en zullen daar ook blijven”, zei luitenant-kolonel Peter Lerner.

Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met voorwaarden vooraf die de Palestijnen hadden gesteld, maar die Israël niet wil accepteren. Zo eist Hamas een opheffing van de blokkade van de Gazastrook.

Eén van de hoofddoelen die Israël naar eigen zeggen had, het vernietigen van de tunnels die de organisatie gebruikt om vanuit de Gazastrook Israël binnen te sluipen, is gehaald, melden plaatselijke radiostations. Zeker 32 tunnels werden opgespoord en opgeblazen voor de start van het staakt-het-vuren.

Israël had eerder maandag een eenzijdig afgekondigd bestand na luttele minuten weer geschonden. Bij de beschieting van een vluchtelingenkamp in Gaza-stad kwam een 8-jarig Palestijns meisje om het leven; 29 andere Arabieren raakten gewond.

ANP/TPO