Tien jaar geleden werd Rosetta door de European Space Agengy (ESA) gelanceerd. De missie had twee doelen. Ten eerste moest men komeet 67P/C-G bereiken, en ten tweede moet Rosetta een sonde op de komeet neerzetten. Net zoals Bruce Willis in Armageddon. Het eerste deel van de missie is bereikt.
Vanmorgen kwam Rosetta na een reis van zes miljard kilometer aan bij de komeet. Het gaat daar manoeuvres uitvoeren die het in het baan van de ruimtesteen brengt. Het vier kilometer grote blok dat iets weg heeft van een stukje gember bij de groenteboer, bevindt zich op ongeveer 400 miljoen kilometer van de aarde. Als de sonde in een baan rond de rots zit, doet het onderzoek dat in november uitmondt in een landing. Dat alles leert ons meer over het ontstaan van de aarde en het zonnestelsel. Kometen zijn overblijfselen van dat proces en hangen dan ook al zo’n 4,6 miljard jaar onaangeraakt in de ruimte.
We doen wat beeld om de boel te verduidelijken.
De reis van Rosetta, waarbij het gebruik maakt van de zwaartekracht van de zon en de planeten om op één lijn met de komeet te komen.
Vanmorgen bleef Rosetta op een afstand van 100 kilometer. De video toont wat er gaat gebeuren om daadwerkelijk in een baan rond de steen te komen.
Voordat Rosetta vandaag arriveerde, maakte het wat foto’s. Van veraf en dichtbij.
De kers op de taart komt in november. Dan maakt zich een sonde los van Rosetta, die vervolgens landt op de komeet om daar te onderzoeken wat de samenstelling is van het object. Dat doet men niet zoals Bruce Willis dat in Armageddon deed. Men doet dit subtiel.
Neemt niet weg dat we gewoon afsluiten met Bruce Willis. Want dat geeft toch het betere kometengevoel. Armageddon. Met Aerosmith.
Heel veel meer zie je op het speciale blog van ESA. Daar.