D66 is de partij die pal staat voor meer inspraak van burgers en die voor referenda is. De partij wil in Nederland ook bindende referenda mogelijk maken. De D66 achterban is hier echter geen voorstander van. De helft (50%) van de D66-deelnemers aan een peiling van EenVandaag wil zelfs helemaal geen referenda meer in Nederland.
Ook van kiezers die nog twijfelen over hun stem op D66, ziet de helft (51%) het liefst dat referenda in Nederland niet meer mogelijk zijn. Dit blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 2200 zekere D66-kiezers en 1900 kiezers die nog twijfelen over hun stem op de partij.
Van de D66-kiezers is een kwart (25%) voor het behouden van raadgevende referenda, wil één op de zes (17%) zowel raadgevende als bindende referenda en is slechts 7 procent voorstander van alleen bindende referenda in ons land. De afloop van het Oekraïne-referendum speelt hier een rol in.
Hypotheekrente versneld afbouwen
Een ander punt waar Pechtold en zijn kiezers elkaar niet vinden, is het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. D66 wil de aftrek verhogen van het huidige 0,5% per jaar naar 2% per jaar. Een meerderheid (54%) van zijn kiezers vindt dat de aftrek niet versneld moet worden afgebouwd. Ook zes op de tien twijfelende kiezers (63%) is hier tegen.
Minder, minder, minder Europa
D66 kan nog zetels winnen van onder andere GroenLinks, de VVD en het CDA. Dit blijkt uit De Stemming,de zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau GfK.Twijfelende kiezers geven globaal drie redenen aan hoe Pechtold ze nog over de streep kan trekken toch op D66 te stemmen. Als eerste wordt ‘minder Europa’ vaak genoemd. Zoals een deelnemer zegt: “Als Pechtold minder fanatiek vasthoudt aan de EU, dan krijgt hij mijn stem.”
Als tweede hopen ze dat D66 het punt van referenda laat varen, en zeker geen bindende referenda mogelijk maakt. “Als ze het referendum uit hun gereedschapskist verwijderen zou ik zomaar D66 kunnen stemmen.”
Tot slot zouden veel twijfelende kiezers graag zien dat D66 zich nog voor de verkiezingen uitspreekt over een coalitie.
Coalitie over links
Zowel twijfelende als zekere stem gaan voor een coalitie over links. Ze wijzen PvdA en GroenLinks in meerderheid aan als coalitiepartner. Op enige afstand volgt de VVD, nog voor de SP.