De politie gaat waarschijnlijk vaker aan automobilisten die betrokken raken bij een ongeval vragen om hun smartphone in te leveren. Deze kan dan worden ‘uitgelezen’ om te zien of de bestuurder zat te bellen of berichtjes aan het sturen was, meldt De Telegraaf.
De Nationale Politie vertelt de krant bij monde van Monique Matze dat het wettelijk al is toegestaan om de telefoon in beslag te nemen. Dit gebeurt momenteel alleen in specifieke gevallen. “Maar ik kan me voorstellen dat deze maatregel vaker gaat worden toegepast om de schuldvraag te bepalen.”
Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie benadrukt dat de telefoongegevens alleen als aanvullend bewijs kunnen dienen. “Iemand die zijn smartphone gebruikt tijdens het rijden, is strafbaar en door de apparaten uit te lezen kan bepaald worden of dit mede de reden van een ongeval is. Maar het zal nooit helemaal doorslaggevend kunnen zijn, want het is moeilijk te bewijzen dat het de oorzaak is.”
In Groot-Brittannië vragen agenten bij een verkeersongeluk bijna standaard of ze de telefoon van de bestuurders in mogen zien. Veilig Verkeer Nederland laat De Telegraaf weten dat het gematigd enthousiast is. “Als er meerdere mensen in de auto zitten, kunnen er ook meerdere mensen met die telefoon hebben gebeld. Dus dat zegt niets.”