Politiek Buitenland

Duitsland zet rem op wapendeals met NAVO-bondgenoot Turkije

21-03-2017 23:02

Hoewel Turkije formeel een NAVO-bondgenoot is, ziet de Duitse regering wapenexport naar het land steeds vaker niet zitten. De afgelopen vier maanden heeft de Duitse regering elf verzoeken voor wapenexport naar Turkije afgekeurd, meldden de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA dinsdag. Dat is een duidelijke breuk met de jaren daarvoor: tussen 2010 en 2015 werden in totaal slechts acht verzoeken geweigerd.

Het gaat onder meer om handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen. De staatssecretaris van Economische Zaken die erover gaat schrijft bij de cijfers dat ,,de mensenrechten bij wapenleveringen zwaar wegen”. Volgens de Duitse pers is Berlijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer een stuk terughoudender geworden. De zorg is dat de Turkse autoriteiten wapens zullen inzetten tegen de eigen bevolking of bijvoorbeeld in het conflict met Koerden in het zuidoosten van het land.

Normaal gesproken is wapenexport naar bondgenoten geen probleem. Maar de laatste tijd zijn de spanningen tussen de Turkse regering en diverse Europese landen, waaronder Duitsland, hoog opgelopen. De Turkse president Erdogan heeft de Duitse regering, net als de Nederlandse, beticht van ,,fascistische en nazistische praktijken”, omdat Turkse ministers die campagne wilden voeren door de autoriteiten werden tegengewerkt.

In Turkije wordt volgende maand een referendum gehouden over ingrijpende grondwetswijzigingen. Ook mensen met de Turkse nationaliteit die in Europa wonen mogen stemmen. Als de meerderheid van de bevolking ‘Evet’ (ja) aanvinkt, krijgt de president veel meer macht ten koste van het parlement. De functie van premier komt dan te vervallen.

Hoeveel geld gemoeid was met de wapendeals die niet zijn doorgegaan, is onbekend.

ANP