De nabestaanden van Mitch Henriquez krijgen niet te horen hoe de agenten heten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan twee jaar geleden. Dat heeft de rechter vrijdag besloten na een door de familie aangespannen kort geding.
Door het afschermen van de agenten voelen de familieleden zich belemmerd om een eigen onderzoek te doen naar hen. Ook vinden ze het onnodig en kwetsend dat ze niet weten wie er betrokken is bij de dood van hun familielid, motiveerde hun advocaat Richard Korver vorige week de wens van de nabestaanden.
Tegen twee van de vijf agenten loopt momenteel een strafzaak. Ook in die zaak is door de nabestaanden verzocht om de namen, maar de rechter daar heeft dat verzoek ook afgewezen. Via een kort geding kan “de beslissing van een andere rechter niet worden aangevochten”, staat in de uitspraak.
Wel noemt de rechter de wens begrijpelijk om de vijf agenten in ieder geval een keer te kunnen zien. “De vraag of hieraan tegemoet gekomen kan worden, valt echter buiten deze procedure.”
De moeder van Henriquez vertelde de rechter in tranen dat ze de agenten in de ogen wil kijken. “Ik wil ze zien. Dan kan mijn hart rust krijgen.”
In een verklaring laat advocaat Korver weten dat de familie van Mitch Henriquez teleurgesteld is over de beslissing van de rechter en dat beroepsmogelijkheden worden bekeken.
Opvallend is dat volgens de nabestaanden van Henriquez deze, volgens hun eigen zeggen, ‘ernstige tekortkoming in het onderzoek’ er één van velen is. Zo noemen ze onder andere het te laat aanmerken van de agenten als verdachten, het mogelijke op elkaar afstemmen van verklaringen van de agenten, het kennelijke ontbreken van een wettelijke basis voor anonimisering van verdachten, de onmogelijkheid te controleren of de juiste verdachten wel terechtstaan en het niet kunnen controleren op een eventuele opgelegde straf ook wel door verdachten ten uitvoer wordt gebracht als andere tekortkomingen in het onderzoek.
Er is door de nabestaanden van Henriquez overigens nooit verzocht de namen van de verdachten publiek te maken maar deze alleen te verstrekken aan de advocaten.
Anp/TPO