Herinvoering van een 6 maanden durende dienstplicht voor man en vrouw. Daarvoor pleit Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) in een maandag gepresenteerde initiatiefnota. De dienstplicht zou over een periode van 8 jaar gefaseerd moeten worden ingevoerd.
De dienstplicht werd in 1996 opgeschort. Er is al verschillende keren eerder geopperd om die weer in te voeren, onder meer in 2007 door toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam en een jaar later door Dick Berlijn, die toen Commandant der Strijdkrachten was.
De kans dat het VNL lukt, is miniem. In de Tweede Kamer is er nooit veel steun geweest voor het idee. Het is namelijk een dure operatie. VNL wil structureel 5 miljard extra aan Defensie uitgeven. Herinvoering van de dienstplicht zal honderden miljoenen per jaar gaan kosten.
Maar daar staan ook voordelen tegenover, aldus Van Klaveren. Hij stelt dat de dienstplicht de band tussen samenleving en leger zal versterken, bijdraagt aan de bestrijding van de jeugdcriminaliteit en de krijgsmacht helpt bij het wegwerken van personeelstekorten. Ook de oplopende internationale spanningen spelen een rol bij de wil de dienstplicht weer in te voeren.
Van Klaveren denkt dat jaarlijks circa 60.000 jongeren vanaf hun 18e hun dienstplicht kunnen vervullen. Hij wil het beroepsleger niet afschaffen; de dienstplichtigen vormen hierop een aanvulling. De dienstplichtigen worden in zijn plannen niet uitgezonden op buitenlandse missies.