Nederland moet maar troepen sturen, riep premier William Marlin van Sint Maarten. Reden is de instelling van een ‘integriteitskamer’, die moet helpen om corruptie en omkoperij op het eiland aan te pakken. Veel lokale politici willen dat nu met alle geweld zien te voorkomen. Op Curaçao ging premier Gilmar Pisas nog een stap verder, toen hij uitriep dat Nederland maar met een vuurpeloton moest komen. Reden was ook hier ingrijpen door ons land, omdat de tijdelijke regering Pisas een heuse coup wilde plegen, door geplande verkiezingen ongedaan te maken. Premier Pisas is recent aan de macht gekomen, nadat parlementariërs waarschijnlijk zijn omgekocht. Daarmee is opnieuw Gerrit Schotte aan zet gekomen, de oud-premier die is veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich liet omkopen door gokbaas Francesco Corallo. Die nu ook zelf is opgepakt op Sint Maarten, vanwege een grote fraude en witwaszaak in Italië – van honderden miljoenen euro – waarbij ook politici zijn omgekocht rondom premier Berlusconi. Op 28 april zijn er nu toch verkiezingen op Curaçao.
In de meer dan tien jaar dat ik in de Tweede Kamer woordvoerder ben voor Koninkrijksrelaties is er altijd geruzie en gedoe geweest met de eilanden. Volgens het ijzeren principe dat bestuurders op de eilanden zich leenden voor fraude en corruptie en Nederland de rommel weer moest opruimen, waarna wij door diezelfde politici werden beschuldigd van kolonialisme. Maar nu is het toch echt anders, omdat we nu de strijd tegen de onderwereld dreigen te verliezen. Sint Maarten en Curaçao zijn allebei in de greep van een internationale gokmaffia, die de eilanden gebruikt voor hun illegale gokpraktijken en om vele miljoenen aan crimineel geld wit te wassen. Schotte is weliswaar veroordeeld tot drie jaar cel en de rechter heeft hem ook verboden om nog een politieke positie te bekleden. Maar de oud-premier dit nog steeds niet in de gevangenis, maar wel in het parlement, waar zijn partijgenoten ook fysieke intimidatie niet schuwen. Met steun van het grote geld van de gokmaffia dreigt Schotte toch weer voldoende steun te kunnen kopen om deze verkiezingen te winnen.
De verhouding tussen de onder- en bovenwereld op de Antillen is altijd wankel geweest, omdat de eilanden klein zijn en de financiële belangen groot. Sint Maarten en Curaçao hebben een grote financiële sector: banken, accountants en fiscalisten, veelal deskundigen uit Nederland. Die zich laten inhuren door grote multinationals die de belastingen willen ontwijken, maar met evenveel plezier werken voor de maffia die crimineel geld wil witwassen. Om die onderwereld aan te pakken heb ik samen met VVD-collega Bosman gevraagd om een onderzoek naar de gokindustrie op de eilanden, een internationaal onderzoek dat op dit moment samen met de Verenigde Staten en Italië wordt uitgevoerd. En met succes: steeds meer zaken op de eilanden worden nu onderzocht en steeds meer politici opgepakt. Zoals George Jamaloodin, oud-minister van financiën onder Schotte, die in maart werd gearresteerd in Venezuela, voor fraude en corruptie tijdens zijn ministerschap. Ook bij Gerrit Schotte zelf en bij diens oud-minister Charles Cooper zijn begin deze maand opnieuw huiszoekingen gedaan, ook in verband met fraude en omkoping.
Van 19 tot en met 21 april – een week voor de verkiezingen van 28 april – staat op Curaçao een rechtszaak gepland over de moord op Helmin Wiels, de populaire politicus die in mei 2013 werd vermoord, nadat hij had aangekondigd onthullingen te willen doen over de gokmaffia. George Jamaloodin is één van de verdachten in dit onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord, evenals zijn halfbroer en gokbaas Robbie dos Santos, die eveneens is veroordeeld voor fraude en corruptie. Ik hoop dat deze rechtszaak meer licht zal werpen op de verbondenheid tussen de politiek en de gokmaffia. Maar ook nog los van deze politieke moord zou het voor de mensen op Curaçao duidelijk moeten zijn waar deze politici voor staan en welke belangen zij dienen. Op initiatief van de VVD en de SP is Nederland nu de strijd aangegaan met de onderwereld, met een onderzoek naar de invloed van de gokmaffia. Ook zelf doen we onderzoek, om te zien hoe de maffia deze eilanden in zijn greep houdt. Maar deze strijd kunnen we niet winnen als de kiezers op Curaçao die frustreren, door de marionetten van de maffia weer aan de macht helpen.
De verkiezingen op Curaçao zijn ook een referendum over het Koninkrijk. Als de kiezers op 28 april opnieuw kiezen voor de partijen die zich laten leiden door de gokmaffia, raken de grenzen van het Koninkrijk in zicht. Alleen de kiezers op Curaçaose kunnen een breuk voorkomen.
Zie ook het dossier Curaçao.