Als kind van de jaren zeventig heb ik de grote demonstraties van begin jaren tachtig meegemaakt. In Amsterdam en Den Haag protesteerden destijds bijna een half miljoen mensen tegen de plaatsing van kruisraketten en betoogden zij voor de vrede. In de jaren erna waren er in ons land weinig redenen meer om nog massaal de straat op te gaan. De welvaart nam toe, de werkloosheid daalde en de Berlijnse muur viel. Alleen de vakbonden wilden nog wel eens iets organiseren om hun achterhoedegevechten kracht bij te zetten. Maar ook dan nog kwamen er alleen leden op af als er gratis treinkaartjes werden uitgedeeld, zodat de minder bedeelde babyboomers er een leuk dagje uit van konden maken. De Amazing Stroopwafels hadden er een leuke bijverdienste aan. Demonstreren in Nederland is dood, alleen René Danen doet het nog.
Maar afgelopen zaterdag zou het allemaal anders worden. Geïnspireerd door de Occupy Wall Street-beweging zouden ‘gewone mensen’ protesteren tegen de 1 procent van de maatschappij die zichzelf schaamteloos verrijkt en daarmee de wereldeconomie in een crisis heeft gestort. Een sympathiek idee dat vast een heleboel mensen zou aanspreken.
Maar nee. Zaterdag kon voor de Effectenbeurs op het Beursplein niet deze 99 procent worden aangetroffen. De aanwezigen zagen er opvallend eenduidig uit met het demonstratiekloffie, de betogingscoupe en het protestsjekkie. Verder waren de usual suspects er: linkse politici, anti-PVV’ers, diverse socialistische organisaties, de pro-cannabisclub, de Zeitgeist-boys en – niet te vergeten – de krakersbeweging.
Complottheorieën
Dat beeld werd alleen maar versterkt toen de microfoon open werd gezet. Toen een VVD-stemmer het woord nam klonk er massaal boegeoep. Op een paar lieve meisjes na, die voorstelden de wereld te veranderen door meer naar elkaar te glimlachen, waren de meeste bijdragen, op zijn zachtst gezegd, onsamenhangend. Iedere spreker ventte zijn eigen complottheorie uit, die ze waarschijnlijk met een joint in de mond in de nachtelijke uurtjes ervoor bij elkaar hadden gegoogeld.
Het hoogtepunt kwam toen een spreker zowel de Bilderberggroep als de familie Rothschild in één adem noemde. Complottheorieën zijn fun, maar graag één tegelijk. Inmiddels was het duidelijk: Occupy Amsterdam bestond vooral uit ongenuanceerde gekken. En zo liep een broodnodig protest tegen roekeloze hebzucht uit op een demonstratie tegen het gezond verstand.
Copyright foto: Hedwig Wiebes