Weten & Tech

Facebook geeft toe: ‘Overheden proberen via Facebook publieke opinie te beïnvloeden’

28-04-2017 10:30

Facebook erkent dat buitenlandse overheden via het sociale netwerk de publieke opinie beïnvloeden om hun geopolitieke agenda te bevorderen. Dat maakt Engadget, die spreekt van een stilzwijgende erkenning, althans op uit een rapport dat het bedrijf donderdag publiceerde.

In het rapport Information Operations and Facebook geeft de onderneming aan dat de campagnes, die lage kosten en risico’s kennen, verder gaan dan alleen het verspreiden van nepnieuws, zoals het verspreiden van desinformatie en het inzetten van nepaccounts om de publieke opinie te beïnvloeden.

De strategie bestaat uit drie onderdelen. Het gaat hierbij om het verzamelen en vrijgeven van vertrouwelijke gegevens, zoals bijvoorbeeld Wikileaks doet, en het creëren van zowel echte als valse content. Ook worden mensen die ongewenste uitspraken doen op gecoördineerde wijze tot een zwijgen gebracht, terwijl mensen die dingen zeggen die wel in hun straatje passen extra onder de aandacht worden gebracht.

Opjutten

In het rapport wordt een beeld geschetst van toenemende gecoördineerde pogingen om online populaties op te jutten en hun meningen te dirigeren. De organisaties achter nepaccounts lijken over een basiskennis van de lokale politiek te beschikken, wat suggereert dat sprake is van een hoger niveau van coördinatie en planning.

Facebook heeft intussen maatregelen genomen om nepnieuws op het netwerk te detecteren en tegen te gaan, maar dit soort campagnes zouden om een andere aanpak vragen. Het bedrijf heeft al een begin gemaakt om nepaccounts uit de weg te ruimen.

Facebook-gebruikers zouden nog niet in groten getale het slachtoffer zijn geworden van campagnes waarbij data wordt verzameld. Om te voorkomen dat gebruikers slachtoffer worden van phishing, heeft het sociale netwerk de beveiliging en privacybescherming verbeterd. Ook licht Facebook mensen in als ze er slachtoffer van zijn geworden of dreigen te worden.

Anp