Na een week intensief herdenken, naspelen en vooral de herinnering aan Operatie Market Garden in leven houden, is het tijd om af te sluiten. De verzameling historische voertuigen vertrekt morgenochtend vroeg vanuit het verzamelterrein in Veghel. Wij namen een laatste kijkje in datzelfde verzamelterrein.
Dat ging in de oorlog anders dan tegenwoordig. Als men een mobiele draadloze verbinding had die het bij mooi weer op meer dan acht kilometer werkte was men blij. Vandaar dat postduiven met de paratroopers meegingen, om meteen na de landing losgelaten te worden. In Engeland wist men dan hoe de landing was verlopen en of er doden en gewonden waren. De duiven werden in paren bevestigd aan de soldaten, omdat er meestal wel eentje doodging tijdens de sprong. Morseapparaten en veldtelefoons werden pas later gebruikt.
In Veghel maakte men zich langzaam op voor het vertrek. Men moet morgen immers om zeven uur het terrein verlaten hebben. Er werd gewassen, gedold, beetje onderhoud gepleegd en grote tanks werden op nog grotere vrachtwagens geladen. Ondertussen lieten schoolklassen zich van alles vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Op een kleine markt kon met militaire snuisterijen kopen.
Als zaterdag de kolonne met herdenkers en hun militaire voertuigen richting Nijmegen gaan om verder te herdenken laten ze Brabant achter zich. The Post Online slaat daarmee een week verslaggeving af. We begonnen op het basiskamp in Borkel en Schaft waar het gebeuren vorige week zondag van start ging. Diezelfde dag waren we in Aalst om de optocht met driehonderd historische voertuigen vast te leggen. Dinsdag sprongen we parachute in Eerde. En woensdag zagen we een brug bouwen in Son en vlogen Black Hawks om onze oren. Gisteren zagen we een herdenking in Eindhoven en meer dan driehonderd parachutisten in Groesbeek. Vandaag sluiten we af. We’ll meet again.