Duitsland haalt opgelucht adem. In de Duitse talkshow Anne-Wil werd gisteravond in de uitzending “Frankrijk na de verkiezingen – Hoe verandert dat Europa?” behoorlijk gedweept met de overwinning van Emmanuel Macron, vond ook dagblad die Welt. De stemming bij de gasten was euforisch, de opluchting niet te verbergen. Macron zou hiermee “een revolutie” hebben gebracht, zegt de Franse journalist Alfred Grosser. “Een grote dag voor Frankrijk en een grote dag voor Europa”, aldus minister van Defensie Ursula von der Leyen. SPD-lid Gesine Schwan beschrijft de nieuw gekozen president als “iemand die iets in een jaar tot stand heeft gebracht, wat nog nooit iemand heeft gedaan”. En op de vraag van Anne-Wil of Macron de tweedeling in de Franse samenleving zal kunnen overwinnen, reageert Xavier Bettel, die premier was in Luxemburg, met een euforisch “Ja, dat kan hij.”
De 39-jarige Macron wordt herhaaldelijk geprezen om zijn volledige toewijding aan Europa en dat hij van zijn campagne een pro-Europees geluid heeft gemaakt. “Dit is een voorbeeld waar we van kunnen leren in Duitsland”, zegt politica Schwan. Anne-Wills bezwaren dat meer dan vier miljoen Fransen ongeldige of blanco stembiljetten afgegeven hebben of alleen hun stem aan de liberale Macron gaven om een overwinning van de rechtse Marine Le Pen te voorkomen, maakt geen indruk op de gasten.
Vooral de 92-jarige Franse journalist Grosser is overtuigd. “Dit is een revolutie van de jeugd, de oude elite is weg!” Rosser benadrukt dat Macrons beweging “En Marche” nu meer dan 200.000 leden telt – “dat heeft geen enkele andere partij” en hij bekent: “Ik was vanaf het begin voor Macron.” Anne Wil vraagt of alles dan nu perfect in orde is. Daarvoor is Grosser nog te veel een realist, vindt hij. Hij komt er een paar keer op terug dat voor de liberale, pro-Europese ‘brenger-van-hoop’ Macron de beslissende gevechten nog zullen komen. Xavier Bettel: “Maar als Macron (in juni, red.) de parlementsverkiezingen niet wint, dan is hij een “lame duck”.
Met ernstige tegenwind moet Macron rekening houden, zegt Grosser. Werkgevers noch werknemers zijn enthousiast over zijn plannen om meer medezeggenschap in te voeren. Dat kan leiden tot hevige protesten, voorspelt Grosser. Radicaal linkse politici, zoals Jean-Luc Mélenchon, die Macron wantrouwen vergissen zich, zegt Grosser. “Hij zal in de eerste plaats gaan zorgen voor achtergestelde groepen”, zegt hij. Hij zal goede leraren aanstellen in de buitenwijken, waar nu alleen maar jonge meisjes lesgeven en hij zal voor kleinere klassen zorgen”. Volgens Grosser is Macrons kracht dat hij “noch links, noch rechts is”. Opvallend is dat er geen woord valt over het probleem van terrorisme, over de parallelle samenleving, de islamisering, de onrust in grote steden en de identiteitscrisis van Frankrijk. En de hevige protesten die daaruit zouden kunnen voortkomen. Alsof die thema’s alleen thuishoren bij Marine Le Pen.
Wat zal Macrons presidentschap Duitsland brengen? Anne-Wil brengt nog het scenario naar voren dat de euforie over Macron zal afnemen hoe meer hij een positie inneemt in de Europese politiek. Zo wil Macron bijvoorbeeld meer investeringen doen, en indien nodig meer schulden te maken. Daarmee staat hij lijnrecht tegenover de ideeën van de Duitse minsiter van Financien, Wolfgang Schläube.
Gesine Schwan steunt Macron echter in zijn visie op Europa. “Alleen met investeringen kunnen problemen zoals de stagnerende economie en de hoge werkloosheid worden opgelost”. Duitsland moet solidariteit met andere EU-landen tonen, zegt Schwan. “Ten slotte profiteert het land enorm van de Europese Unie en de gemeenschappelijke munt”. Minister Ursula von der Leyen benadrukt dat Duitsland al heel veel doet en financieel voor een groot deel bijdraagt. De uitzending wordt steeds onderbroken door blije beelden vanuit Parijs, waar Macron bij het Louvre zijn toespraak houdt. Hier wordt vooral een hoopvolle boodschap gebracht in een veel te snel tempo is mijn indruk.