Buitenland

Irak zet offensief in om laatste wijken van Mosul uit handen ISIS te krijgen

27-05-2017 12:07

De Iraakse strijdkrachten zijn zaterdag een offensief begonnen om de laatste door de zelfbenoemde Islamistische Staat bezette wijken in de stad Mosul weer in handen te krijgen. Dat meldt het leger in een verklaring.

Er werden gisteren weer pamfletten uitgestrooid boven de tweede stad van het land. Daarin werden burgers opgeroepen de betreffende wijken te verlaten. Eerder werd al bekend dat het leger terreurgroep ISIS in Mosul volledig heeft omsingeld.

Het offensief om de stad in te nemen begon rond half februari. Strijdkrachten hadden zich voor die tijd al rond de stad gegroepeerd.

Half miljoen mensen op de vlucht

Meer dan een half miljoen burgers heeft de Iraakse stad Mosul al kunnen ontvluchten sinds de strijdkrachten het offensief zijn begonnen. De VN-organisatie voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) sprak van “alarmerende” cijfers.

De VN-noemde een cijfer van een half miljoen mensen dat de stad al ontvlucht zou zijn. Die schatting is van eerder deze maand en er was toen al bekend dat er nog eens tienduizenden hun spullen aan het pakken waren.

Uitroepen van ‘Islamitische Staat’

Het gebied dat de terreurgroep nog in handen heeft, omvat de Oude Stad van Mosul en drie aangrenzende wijken. Daar staat ook de al-Nuri-moskee waarin ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 een kalifaat in Irak en Syrië uitriep.

(TPO/ANP)