Buitenland

Hongaarse minister: ‘Westerse wereld heeft nog een schuld aan Hongarije’

03-06-2017 22:47

De Hongaarse ‘Minister in dienst van de premier’, János Lázár, heeft in een aantal toespraken de afgelopen week Europa opgeroepen de ‘Hongaarse slachtoffers van Trianon’ te erkennen. Met het verdrag van Trianon werd in 1920 de opdeling van het Hongaarse deel van de dubbelmonarchie geregeld. Veel Hongaren vinden nog steeds dat Hongarije na het verlies van de Eerste Wereldoorlog veel te zwaar is aangepakt. In zijn functie is Lázár de rechterhand van de premier, Vikton Orbán.

In een gedeelte van de gebieden die nu buiten de Hongaarse landsgrenzen liggen wonen etnische Hongaren. De minister ging vandaag in een toespraak in op de positie van die etnische Hongaren, zoals hij ook al eerder deze week deed. Hij noemde het ‘oneerlijk’ dat veel landen lijken te vinden dat de Hongaren hun lot maar moeten accepteren. In zijn toespraken deze week zegt hij dat Hongarije geen land terug verwacht, maar wel graag meet autonomie ziet voor de etnische Hongaren in de buurlanden.

Trianon

‘Trianon’ is een heikel punt in Hongarije. Extreem-rechtse groeperingen voeren steevast als belangrijk punt een politiek van Hongaarse irredentisme. De landen van de Stefanskroon zouden wat hen betreft bij een groot Hongarije moeten horen. Ook de regering Orbán flirt openlijk met de buurlanden, maar gaat niet zo ver als dat ze een manier van revisionisme voorstaan. De extreem-rechtse oppositiepartij Jobbik heeft wel banden met groeperingen die graag het opnemen van alle ‘graafschappen’ in Hongarije zien gebeuren.

Volgens Lázár is het verdrag van Trianon “gedicteerd en een historische onrechtvaardigheid tegen de natie die maakt dat de gehele Westerse wereld nog steeds een schuld heeft aan Hongarije”. Het gaat hem niet om de gebieden, zo beweert hij, maar wel haar inwoners die recht hebben op een autonomie. Hij ziet dat recht zowel cultureel als economisch “net als Catalanen en Zuid-Tirolers in andere delen van Europa”.

Uitspraken over het verdrag vallen doorgaans niet goed bij buurlanden als Roemenië. Het Roemeense Transsylvanië behoort volgens een revisionistische zienswijze bijvoorbeeld toe aan Hongarije, waar het gebied Erdély genoemd wordt. Morgen, 4 juni, is de ‘verjaardag’ van het verdrag. In de aanloop daarnaartoe zijn in het hele land herdenkingen.

Afbeelding: De landen van de heilige Stefanskroon, Hongarije pré-Trianon met 64 ‘provincies’ zoals het Hongaarse irredentisme voorstaat

Titelafbeelding: János Lázár (r) en de Hongaarse premier Viktor Orbán (l) in april 2017