Of we de bergen ooit in volle glorie kunnen zien is maar zeer de vraag, omdat ze zich onder kilometers water bevinden. Juist daarom is de zeer gedetailleerde kaart van de zeebodems die de wereld rijk is zo bijzonder. En ze kwamen op een manier tot stand die al even bijzonder is.
Wetenschappers maakten gebruik van twee satellieten die normaal gesproken worden gebruikt voor andere doeleinden. Zo brengt NASA’s Jason zwaartekrachtvelden rond de aarde in beeld, en doet ESA’s CryoSat-2-satelliet hetzelfde met het ijs op de noordpool en de zuidpool. Door die twee satellieten te combineren kon men meten hoe het oppervlakte water richting de onderzeese bergen werd getrokken. De zwaartekracht is immers iets hoger in de buurt van hoge bergen en lager bij grote diepten. Mensen merken daar niks van, maar speciale apparatuur ziet dat met gemak.
Het resultaat is een zeekaart die gedetailleerder is dan ooit tevoren. Inmiddels heeft men 5.000 bergen met een minimale hoogte van 1,5 kilometer gevonden. Men verwacht er 25.000 te vinden. Alle variaties van de kaart met leuke mogelijkheden om thuis toe te passen met de kinderen staan hier. Doen wij foto’s, waarbij blauw heel diep is.
Zwaartekracht-kaart Atlantische oceaan, waarbij de rode stippen aardbevingen sterker dan 5,5 voorstellen, en zich verzamelen in grote breuklijnen:
Zwaartekracht-kaart van Stille Oceaan:
Uitleg van het hele proces: