Bij de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam snappen ze hoe het moet. De historici van de toekomst moet je ook laten publiceren in de echte wereld en niet alleen in wetenschappelijke kringen. Daarom publiceert DeJaap de komende weken iedere dinsdag een artikel van een student van de cursus Actuele Geschiedenis.
Vladimir Putin is de grote sterke leider van Rusland. Zelfs toen Medvedev het van hem leek over te nemen, hield hij zelf de touwtjes in handen. En om de sterke man te kunnen blijven en volgend jaar weer president te kunnen worden, denkt Putin goed na over de manier waarop hij zich laat neerzetten in de pers. Hij wil gezien worden als een wereldse alleskunner: een ideaalbeeld dat teruggrijpt naar de Renaissance.
Afgelopen maand werd Putin officieel naar voren geschoven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.2 Als hij die verkiezingen wint, mag hij zes jaar lang president blijven. Met die belangrijke (en verre van democratische) verkiezingen in het achterhoofd, wordt er een perscampagne op poten gezet om het Russische volk te herinneren aan de vele kwaliteiten van hun leider. Tijdens één van deze fotomomentjes, trof de pers de ex-KGB medewerker aan in de bossen, waar hij met ontbloot bovenlijf de alleskunner aan het uithangen was. Putin was aan het jagen, vissen, paardrijden en zwemmen. In al deze disciplines blinkt de Rus uit als geen ander, hij is een echte Renaissance Man.
Een eeuwenoud ideaalbeeld
Het ideaalbeeld van de sterke wereldse man die niet alleen intelligent genoeg is, maar ook in lichamelijke disciplines verre van onder doet voor de rest, is niet uitgevonden door de persspecialisten van Putins partij. Tijdens de Renaissance, een periode van culturele bloei in de vijftiende en zestiende eeuw, was de ideale man ook een pezig manusje van alles. De kunstenaar Michelangelo zag de ideale man precies zo: als iemand die zowel excelleerde in de fysieke kwaliteiten van de Middeleeuwse ridder, als de intellectuele kwaliteiten van de moderne man bezat.
Italianen als Leonardo da Vinci, die zo ongeveer iedere denkbare wetenschap en kunstvorm beoefende, belichaamden dit ideaalbeeld. Een ideaalbeeld dat de man opdroeg alles eruit te halen wat erin zat. ‘Een man kan alles als hij zich ertoe zet’, zo stelde de artistieke alleskunner Leone Battista Alberti.
Putin de conservatieve alleskunner
En dat advies heeft Putin ter harte genomen. Hij heeft zich in het verleden al eens op het podium gewaagd om te zingen, en om piano te spelen, dus de kunsten heeft hij in zijn zak. En tijdens zijn laatste presidentstermijn, toonde hij zich ook begaan met geschiedenis, door een programma op te stellen dat meer aandacht op de Russische geschiedenis moest vestigen.
De gespierde figuren die we hebben overgehouden aan de Renaissance in Italië, zoals het beeld ‘de David’ van de eerder genoemde Michelangelo, doen erg denken aan de manier waarop Putin zichzelf laat neerzetten in de pers: perfect en van steen. Maar de Renaissance was ook een tijd van terugkijken, van verlangen naar vroeger. Vladimir Putin lijkt dat ook te willen: hij wil het Rusland in stand houden dat alle controle over het bedrijfsleven in handen houdt. Hij wil een Rusland dat de burger weinig tot geen inspraak geeft, en hij wil een Rusland waarin de overheid de grote geldstromen controleert. Putin de Renaissance Man is een conservatieve alleskunner.
Lex Noteboom is student geschiedenis
Foto via Punjapit