Opinie

De radicale communicatiewetenschapper met de hamer

12-06-2017 10:39

Bij de Onze Lieve Vrouwenkathedraal in Parijs is onlangs een radicale communicatiewetenschapper door het lint gegaan. Ontzettend. De meeste radicale communicatiespecialisten uit mijn vriendenkring zijn nog niet vatbaar voor propaganda, al heb je het graag. Het is immers juist de kern van het vak om propaganda te doorzien en objectief te bestuderen. Van een gematigde student communicatiewetenschappen – die nog niet helemaal is ingewijd in de beroepscode – kan men nog wel verwachten dat er incidenteel iets misgaat. Maar van een radicale communicatiewetenschapper?

Nu ik al de feiten op een rijtje heb, moet het wel die Rooms-katholische hut aan de Seine geweest zijn welke de bewuste geleerde heeft aangezet tot deze irrationele en manische geweldsdaad.

Paus Franciscus

Toen hij de klokken hoorde luiden, werd hij waarschijnlijk bezeten door de monsterachtige geest van Quasimodo of Mel Gibson. Een andere verstandige conclusie valt op dit punt niet te trekken. Beter stoppen we daarom permanent met het luiden van kerkklokken; ze halen de boze in de mens naar boven, zelfs bij de moderne en verlichte hersenwerkers onder ons zo blijkt.

Sinds het aantreden van Paus Franciscus komt het wel opvallend vaak voor dat ‘beroepsbeoefenaren’ het tegengestelde doen waar voor ze zijn opgeleid. Ik bespeur hier toch op zijn minst een correlatie. Een greep uit de recente headlines: journalisten zijn adverteerders gaan bellen en theologen ontpoppen zich tot activist. Allemaal sinds onze Jorge Mario Bergoglio het hoogste kerkvorstelijke ambt is gaan bekleden. Rara hoe kan dat?

Onze-Lieve-Vrouw van smarten

Mijn voorstel is daarom om met onmiddellijke ingang gebedsoproepen verbaal te communiceren. Het luid en duidelijk gereciteerde woord doet – anders dan een jengelende jezebel – immers veel meer een appèl op de menselijke ratio. Dan weet iedereen ook meteen waar de klepel hangt. Dit alles om mogelijke miscommunicatie en waanzin in de toekomst voor te zijn.

Communicatie is tweerichtingsverkeer en de boodschap gaat altijd over hoe deze overkomt. Als we nu geen actie ondernemen, dan incarneert Onze-Lieve-Vrouw van smarten zich subiet nog als feminist in vol Social Justice Warrior ornaat.