Binnenland

PvdA-heksenjacht tegen Wallen-ondernemers lijkt ten einde

07-10-2014 14:34

Is de heksenjacht tegen alles wat vies en voos is op de Wallen voorbij met het vertrek van de PvdA uit het stadhuis? Het zou zomaar eens kunnen. 

Zijn iPhone hoefde hij niet eens uit zijn tas te trekken gisteren aan de Kneuterdijk in Den Haag. Speelautomatenexploitant Marcel Kaatee had graag even de stem van Lodewijk Asscher  bij de Raad van State laten horen om de staatsraden ervan te overtuigen dat de oud-wethouder in Amsterdam een sociaal-democratische alarmist is.

Alarmistische Asscher

De huidige vice-premier had het aantal leegstaande speelhallen schromelijk overdreven om daarmee te rechtvaardigen dat hij ze allemaal kon sluiten. Kaatee, die een aantal speelhallen exploiteert op de Wallen, vecht al een klein decennium tegen de  gemeente Amsterdam en wist niet wat hem overkwam toen de gemeente gisteren ineens een vredelievende toon aansloeg.

De altijd extreem goed geprepareerde ondernemer had zich voorbereid op een nieuwe juridische veldslag met het stadhuis. Maar een wonder geschiedde in een van de zaaltjes bij de hoogste bestuursrechter van de Lage Landen. Het stadsbestuur gaf zomaar toe aan Kaatee’s eisen.

“De gemeente haalde uit zichzelf de leegstandbepaling uit het bestemmingsplan. Ik wist niet wat ik hoorde. De Raad van State ook niet. Ik had een ijzersterk pleidooi geschreven mét een geluidsfragment van Lodewijk Asscher op mijn iPhone waarin hij beweert dat er 19 gokhallen zouden zijn in het gebied. Kon ik weer terug in de map doen.”

Bestuurlijke wind

Aanleiding om de leegstandsbepaling uit een nieuw bestemmingsplan te verwijderen was een recente uitspraak in de Voorlopige Voorziening-zaak waarbij Kaatee gelijk kreeg. “Daarna heeft de gemeente nog eens gekeken hoeveel speelhallen er werkelijk zijn op De Wallen en hoeveel leegstand er was. En dat bleek heel beperkt te zijn. Komen ze nu pas achter… Voor het eerst dat de gemeente mij aangenaam heeft verrast. Komt vast door de nieuwe bestuurlijke wind die nu door het stadhuis waait, zonder PvdA en GroenLinks.” Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart kwam de PvdA voor het eerst sinds 1946 niet in het college.

Heeft Kaatee gelijk? De PvdA en Groen Links voeren al meer dan tien jaar een bijna hysterische strijd tegen alles wat vies, voos en geestelijke bedreigend kon zijn op de Wallen. Hierbij werden valse argumenten niet geschuwd toonde een UvA-onderzoeker al eens aan.

Het gemeentebestuur gebruikte haar ambtenarenapparaat om tegenstanders zelfs retorisch plat te drukken. Topambtenaar Pierre van Rossum, de man achter het zogeheten 1012 project, weigerde ooit medewerking aan een UvA-conferentie, omdat universitaire onderzoekers in zijn ogen ’niet objectief’ waren (tegenstanders zeggen: het niet met hem eens waren).

Van Rossum, de aanjager van het project 2012, laat tegenwoordig een empathische kant zien. ‘Hij zat naar me te lachen gisteren’, zegt Kaatee.
Asscher en zijn team waren zó geobsedeerd door vrouwenhandel op De Wallen dat de gemeente de spaarpot omkeerde om ondernemers die legaal hoerenpanden uitbaatten uit te kopen. Onder meer ‘Dikke’ Charles Geerts, een bekende raambaas, werd uitgekocht voor een bedrag van 25 miljoen euro, nadat wethouder Asscher hem eerst wel even had uitgemaakt voor ’crimineel’ en een ’fout mens’.

Schlemiel

De gemeente meende op basis van zogenaamde BIBOB wetgeving sekshuizen, coffeeshops en gokhallen te kunnen sluiten. Hierbij lag de bewijslast niet bij de gemeente, maar bij de ondernemer. Marcel Kaatee, die in een strafzaak verwikkeld was omdat zijn naam opdook in het Endstra-dossier, werd van alle blaam vrijgesproken, maar op basis van de Wet BIBOB liet de gemeente zijn gokhallen toch sluiten.

Charles Geerts noemde Kaatee vrijdag tijdens de presentatie van een boek over 50 jaar porno-industrie een ‘schlemiel.’ “BIBOB heeft goede effecten gehad, maar soms werden ook de verkeerden gepakt”, zei hij vrijdag tegen ThePostOnline.

De heksenjacht op horeca-ondernemers dupeerde ook zeer respectabele bedrijven zoals De Bijenkorf en het fameuze Hotel de L’Europe. De meest pietluttige verordeningen werden opgesteld in een bestemmingsplan dat in juni 2013 werd afgekondigd. Hotel de L’Europe mocht geen eten serveren in een feesthal en de café-ruimte van De Bijenkorf, het imposante warenhuis op de Dam, werd teruggebracht tot 20 vierkante meter.

Inmiddels verzetten al zo’n 20 ondernemers zich tegen de bedilzucht. Opvallend is dat de Raad van State, ’s lands hoogste bestuursrechter, nu ook lijkt af te rekenen met de Amsterdamse neiging de vrije markt te willen beteugelen.

Bedilzucht

Marcel Kaatee werd twee weken geleden al aangenaam verrast met de uitspraak dat de gemeente een leegstandsbepaling in een nieuw bestemmingsverordering niet mocht aangrijpen om zijn speelhallen weg te zuiveren. Kaatee: “Ik ben heel blij met het voortschrijdend inzicht, en ik denk meer Wallen-ondernemers want die leegstandsbepaling deed het ondernemersklimaat geen goed. Misschien is dit wel een voorbode voor meer aangename verrassingen voor de buurt.”

Lees ook

Bijenkorf en Hotel L’Europe zijn getreiter gemeente Amsterdam zat