Sport

Timmer en Romme, samen sterker

08-10-2014 14:52

EINDHOVEN (ANP) – Assistent-coach Gianni Romme van het toenmalige Liga-schaatsteam kreeg na de geslaagde Olympische Spelen van Sotsji 2014 misschien wel het mooiste compliment van chef de mission Maurits Hendriks. ,,Ik heb jullie aan het werk gezien. Ik weet niet hoe jullie het doen, maar blijf er vooral mee doorgaan. Het is uniek”, zei hij over de samenwerking tussen Romme en Marianne Timmer als coachduo. ,,Dat zijn we ook zeker van plan”, verzekerde Romme, tweevoudig olympisch kampioen in 1998 in Nagano, woensdag in Eindhoven.

Hoofdcoach Timmer (40) bracht tijdens de presentatie van haar nieuwe vrouwenploeg Team Continu nog even alle scepsis in herinnering toen ze vorig jaar zelf met Romme (41) als assistent-coach op de proppen kwam. ,,Dat deed nogal wat stof opwaaien”, sprak de drievoudig olympisch kampioene met een glimlach. ,,Dat kon niets worden, dacht men. Maar ik kan nu zeggen dat het een fantastische samenwerking is. Samen dragen wij topsport uit. Het is geen werk, het is gewoon geweldig om met zo’n groep van schaatssters en staf naar de ijsbaan te gaan. We vormen met z’n allen een sterke eenheid.”

Timmer en Romme herinnerden in het Evoluon nog maar eens fijntjes aan uitspraken van oud-sprinter en huidig tv-analist Erben Wennemars, die aanvankelijk weinig heil zag in de samenwerking tussen de twee schaatspersoonlijkheden. ,,Onze vriend heeft dat destijds niet helemaal goed gezien”, grinnikte Timmer, die Margot Boer twee keer olympisch brons zag winnen in Sotsji. ,,Gianni en ik wisten al langer van elkaar dat we goed met elkaar overweg kunnen.”

Schaatspassie

Romme: ,,Heel veel mensen dachten: twee egoïstische ex-topsporters, hoe zou dat gaan lopen? Maar Marianne en ik hebben zo veel raakvlakken. We delen dezelfde schaatspassie.”

Timmer en Romme beschikken in elk geval het komend seizoen over onbetwist de beste vrouwenschaatsploeg van de wereld, met ‘veelvraat’ Ireen Wüst als absolute kopvrouw. Opnieuw stuitte het coachduo op het nodige onbegrip toen bekend werd dat de viervoudig olympisch kampioene zich bij Team Continu had aangesloten na 9 gedenkwaardige TVM-jaren.

,,Ireen heeft alles gewonnen wat er te winnen is”, gaf Timmer woensdag toe. ,,Het kan eigenlijk niet beter. Als het nu minder gaat, ligt het natuurlijk aan de coaches. Maar we gaan samen graag de uitdaging met elkaar aan. Samen willen we nóg beter en sterker worden.”