NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York zijn woensdag stevig in de plus gesloten. Beleggers speculeerden dat de Amerikaanse centrale bank geen haast zal maken met het verhogen van de rente, omdat een wereldwijde economische groeivertraging risico’s meebrengt voor de Amerikaanse economie.
De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent in de plus op 16.994,22 punten. De brede S&P 500 beleefde de sterkste rally van het jaar en klom 1,8 procent naar 1968,89 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 1,9 procent tot 4468,59 punten. Dinsdag zakten de beurzen in New York nog tot 1,6 procent.
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de centrale bankiers zorgen hebben over wereldeconomie en de effecten van een sterkere dollar op de Amerikaanse export. ,,De Fed vertelt ons dat als ze de rente verhogen, ze dit zullen doen vanwege een sterke economie”, aldus een een econoom.
Ebola
Een opvallende winnaar op de beurs was Symantec met plus van 3,5 procent. Het softwarebedrijf, onder meer bekend van zijn Norton antivirusprogramma’s, zou van plan zijn zich op te splitsen. Door de stap zou een bedrijf ontstaan dat zich richt op beveiligingssoftware en een andere onderneming voor de opslag van data.
Chimerix beleefde een achtbaanrit. Het bedrijf bezit een experimenteel ebolamedicijn dat gebruikt werd door de woensdag in Texas overleden Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan. De afgelopen tijd was de beurswaarde van Chimerix juist flink gestegen door verwachtingen rondom het product. Na eerst flink in het rood te hebben gestaan, noteerde het aandeel kort voor het sluiten van de beurzen een kleine plus. Uiteindelijk sloot Chimerix 1 procent lager.
Yum!
Yum! Brands steeg 1,5 procent, ondanks een verlaging van de winstverwachting die het moederbedrijf van Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Taco Bell dinsdag nabeurs naar buiten bracht. De winst in het afgelopen kwartaal was echter beter dan voorzien.
Na het slot komt aluminiumconcern Alcoa (plus 0,6 procent) als eerste grote beursfonds met kwartaalcijfers naar buiten.
De euro stond op 1,2740 dollar, tegen 1,2683 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 87,66 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 91,62 dollar per vat, waarmee deze olie sinds een piek in juni zo’n 21 procent is gezakt.