Media

Belgen weten waarom ook vliegen bier lusten

09-10-2014 18:47

LEUVEN – Belgische wetenschappers hebben ontdekt waarom gist niet alleen door mensen, maar ook door vliegen enorm wordt gewaardeerd. De grondstof van onder meer brood, wijn en bier blijkt namelijk chemische stofjes af te scheiden die het aroma van fruit produceren.

Gist maakt al duizenden jaren deel uit van ons dieet. De reden daarvoor is volgens de wetenschappers simpel, schrijven ze in het medische blad Cell Reports. Gist wordt door microben omgezet in gas en alcohol. In brood zorgt het gas ervoor dat het brood rijst terwijl de alcohol door de hitte verdampt. In bier en wijn zorgt het voor zowel de alcohol als de bubbeltjes, al laten wijnboeren de bubbeltjes uit de meeste wijnen verdampen.

Maar waarom nou vliegen zo gek zijn op gist, dat was tot nu een raadsel. Dat de dieren noodzakelijk zijn voor gist was al wel bekend. Vliegen nemen na op gist te zijn geland namelijk een paar korrels mee en verspreiden dat weer. In gistcellen zijn nu dus chemische stofjes ontdekt die een fruitig geurtje afscheiden. De vliegen denken dat ze op een lekkere appel of peer landen, maar in de prakijk lopen ze poeder op te peuzelen en te transporteren.