Sport

De energie van Gertjan Verbeek

07-11-2011 15:58

Afgelopen weekend ging de aandacht vooral uit naar FC Utrecht en Ajax. Hoewel de kwaliteit van dat duel ver te zoeken was bleek de amusementswaarde erg hoog. Over Feyenoord verbaasde niemand zich, want die kunnen gewoon van NEC verliezen. Niks nieuws. Het was een simpele constatering dat AZ dit weekend alweer won en daarmee de koppositie in de Eredivisie behield. En dat alles mogen we op het conto schrijven van Gertjan Verbeek. De trainer die het in de polder altijd goed doet.

Resultaten
Zo haalde de man prima resultaten met Heracles en Heerenveen. Europees voetbal, bekerfinale en een paar keer nacompetitie. Dat deed hij zo goed dat Feyenoord in hem de man zag die hen uit het slop kon trekken. Dat lukte niet. Want Verbeek werd door de spelers weggestemd, maar dat zegt niets in Rotterdam. Niet de trainers zijn daar slecht. Dat is de selectie nu al jaren. Verbeek vertrok vervolgens naar Heracles om bij AZ aan de slag te gaan. Waar hij aan het einde van het jaar gewoon kampioen wordt.

Want de no-nonsense aanpak van de Fries werkt in het Noord-Hollandse. Tevreden als Verbeek is over de energie die zijn team op het veld legt is hij zelf de grote inspirator. Als man die niet al te ingewikkeld in het leven staat weet hij de mensen van AZ aan te sporen tot enorme prestaties. Bij Verbeek is er maar één weg. En dat is zijn weg. Dat blijkt vooral in de polder te werken. Of liever: het werkt bij clubs die bekend staan om hun geen gelul maar poetsen mentaliteit. Zo hoeven we van Heerenveen geen rare dingen te verwachten dankzij de erfenis van Foppe de Haan en oud-voorzitter Riemer van de Velde. Ook bij Heracles staat men met twee benen op de grond. Bij Feyenoord had hij te maken met vol gevreten vedettes als Makaay en Tomasson die zijn beleid niet zagen zitten.

Dikke vinger
Bij AZ snappen ze hem dan weer wel. Nog maar nauwelijks bekomen van het gedwongen vertrek van de miljoenen van peetvader Scheringa gaat het daar gewoon goed met een selectie die minder is dan andere ploegen in Nederland. Het beleid is er kennelijk op orde. En men heeft Gertjan Verbeek. Want waar collega’s Rutten, De Boer en Koeman vooral klagen over het gebrek aan mentaliteit van hun spelers, roemt Verbeek de energie. En met energie kom je in het huidige voetbal een heel eind. Zoals aan het einde van het seizoen blijkt als AZ de nieuwe kampioen is en een dikke vinger opsteekt naar de rest van Nederland.