Weten & Tech

Michelle Obama en het boerenleven

08-11-2011 14:08

Bij de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam snappen ze hoe het moet. De historici van de toekomst moet je ook laten publiceren in de echte wereld en niet alleen in wetenschappelijke kringen. Daarom publiceert DeJaap de komende weken iedere dinsdag een artikel van een student van de cursus Actuele Geschiedenis.

Dankzij Michelle Obama lijkt de redding van de Verenigde Staten nabij. Haar boek American Grown dat volgend jaar uit zal komen, geeft een oplossing voor de slechte economische situatie van het land en kan tegelijkertijd dienen als dieetmethode voor dikke Amerikanen. Vol passie vertelt Michelle over haar moestuin bij het Witte Huis en probeert zo haar lezers aan te sporen eigen groenten te gaan verbouwen, gezonder te eten en meer te gaan bewegen.

Tonen van de harde werkelijkheid
De foto die dit nieuwsbericht vergezelt, lijkt qua compositie erg op het schilderij De Arenleesters van de Fransman Jean-François Millet. Beide bevatten drie figuren die voorover gebogen het land bewerken. Millet hoorde bij de realistische kunstenaars die in de negentiende eeuw de wereld niet langer mooier wilden afspiegelen dan hij was, maar de harde werkelijkheid wilden tonen. Ze stelden zo problemen aan de kaak in de hoop op verandering van omstandigheden. In dit schilderij uit 1857 laat Millet de eeuwige herhaling van het leven zien; het gevecht om te overleven dat voor de boeren in die tijd een vanzelfsprekendheid was.

Behalve de compositie lijken er weinig werkelijke overeenkomsten te zijn tussen de twee afbeeldingen. De First Lady keert in deze foto echter terug naar de zelfvoorziening van Millets boeren. De redenen daarvoor zijn duidelijk niet dezelfde, maar ook nu weer gaat het om een overlevingsstrijd. Door meer zelf te gaan produceren kan de VS een poging doen zijn oude machtspositie in stand te houden. Het zijn echter niet alleen economische en politieke problemen die opgelost moeten worden. Het feit dat steeds meer Amerikanen steeds dikker worden vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid. Met het aanleggen van een moestuin snijdt het mes dus aan twee kanten.

Overlevingsstrijd
Achter de overeenkomsten in beeld zitten dus nog andere gelijkenissen verscholen. Millets eeuwige repetitie van het leven werkt door tot in onze tijd waar mensen nog steeds moeten vechten voor hun bestaan. Al zijn in het Amerika van Obama niet langer honger en armoede, maar vraatzucht en kapitalisme de belangrijkste symptomen die bestreden moeten worden.


Marleen Vincenten studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam

 

Afbeelding Michelle Obama via http://obamafamily.tumblr.com/post/11960256651