Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) plaatst asielzoekers van wie bekend is dat ze ernstige overlast geven en crimineel gedrag vertonen, over van de ene opvanglocatie naar de andere. Dat gebeurt zonder dat betrokken burgemeesters of politiekorpsen daarvan weten. Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA). Hij heeft criminele asielzoekers die bij de Nijmeegse politie bekend zijn een gebiedsverbod opgelegd, zodat ze niet buiten het terrein van het asielzoekerscentrum mogen komen.
Bruls noemt de situatie dinsdag ‘onacceptabel’ in een brief aan minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie. “Door het rondpompen wordt het negatieve gedrag niet alleen in stand gehouden maar in zekere zin ook nog gefaciliteerd en kunnen deze lieden hun gang blijven gaan”, aldus de boze Bruls. Hij gaat vanaf dinsdag niet meer akkoord met het in Nijmegen plaatsen van asielzoekers van wie bekend is dat ze overlast hebben veroorzaakt. “U moet voor deze categorie een andere oplossing zoeken.”
Meer burgemeesters zitten met criminele asielzoekers in hun maag. In Weert negeerde een groep een uitgaansverbod. Justitie wil de groep echter niet vervolgen, omdat de tekst van het noodbevel niet deugde. Burgemeesters in het noorden van het land luidden eerder al de noodklok. Volgens lokale bestuurders zouden criminele asielzoekers uit veilige landen niet worden vervolgd omdat daardoor hun uitzetting wordt vertraagd. Justitieminister Blok ontkende dat vrijdag. Volgens hem gaat de uitzettingsprocedure gewoon door als iemand in de gevangenis terechtkomt.
Nijmegen heeft volgens Bruls op dit moment te maken met zo’n twintig mannen en vrouwen van tussen de twintig en dertig jaar uit Marokko en Algerije, die sinds april in de stad zijn. Ze zouden zich bezighouden met zakkenrollen, het verkopen van gestolen goederen in het azc en het plegen van diefstallen op bestelling. Hoewel het COA de helft van de groep weer overplaatste heeft de politie een aantal van hen alweer in Nijmegen gezien, stelt Bruls.
Groep asielzoekers roofde binnenstad Nijmegen leeg
ANP