Entertainment

Jubileum-uitgave Crime of the Century

17-10-2014 12:12

LONDEN – Crime of the Century, het album waarmee de Britse rockgroep Supertramp in 1974 doorbrak, krijgt een jubileum-heruitgave. Op 8 december verschijnt een ‘geremasterde’ versie van de plaat, vergezeld van een live-album waarop de band in maart 1975 te horen is in het Londense Hammersmith Odeon. Dat meldt de Schotse muziekwebsite Classic Rock.

Na twee albums die nauwelijks opgemerkt werden, wist de in 1969 in Londen opgerichte symfonische rockband met Crime of the Century plotseling alle aandacht op zich te vestigen. Kenmerkend voor de plaat zijn het stemgeluid en de karakteristieke Wurlitzer-piano van Rodger Hodgson en de saxofoon van John Anthony Helliwell. Het album bleek een internationaal succes en de single Dreamer haalde zowel in Engeland als in Nederland de hitlijsten.

Hoewel de band pas vijf jaar later haar commerciële piek zou bereiken met het album Breakfast in America, wordt Crime of the Century door muziekliefhebbers doorgaans beschouwd als het artistieke hoogtepunt van Supertramp. Maar liefst drie nummers van de plaat – Dreamer, School en Hide in your Shell – stonden afgelopen december nog in de jaarlijkse Top-2000 van Radio 2.