“Mijn naam is Möbel.
Het schadelijke effect van voornamen is onderbelicht gebleven in de recente discussie over het belang van genderneutraliteit. Iedereen weet immers direct dat Henk Jansen een man is, al heeft hij een X in zijn paspoort staan. Ook bij sollicitaties, op Facebook en in het zakelijke verkeer kan men aan de hand van de voornaam eenvoudig slachtoffer van genderdiscriminatie worden.
De eenvoudigste oplossing is het verplicht stellen van genderneutrale voornamen, zoals Hennie of Joop. Helaas zijn er maar enkele die geen schadelijke genderconnotaties hebben, zodat de keuze erg beperkt is. Ik heb dan ook een andere oplossing voor ogen, waarmee uiterlijk eind 2018 iedere Nederlander een genderneutrale voornaam heeft.
Dressoir
In het Nederlands zijn onzijdige, genderneutrale, zelfstandige naamwoorden herkenbaar aan het voorzetsel ‘het’. Deze naamwoorden (sic) zijn bijzonder geschikt als vervanging voor de huidige, genderbevestigende voornamen. Een greep uit mijn directe omgeving levert al namen op als Plafond, Dressoir, Kussen, Kleed, Aanrecht en Rek. Het zal even slikken zijn iemand ‘Dressoir’ te noemen, maar aan Achmed zijn we tenslotte ook gewend geraakt.
Om verwarring in de geschreven taal te voorkomen, stel ik daarbij voor de spelling van de voornamen af te laten wijken van de naamwoorden. Zo krijg je bij de eerdere voorbeelden: Plaffon, Dreswaar (roepnaam: Dres), Qussen, Klete, Aanregt en Reck. Als de nieuwe regering mijn voorstel overneemt, kan er voorjaar 2018 een website in de lucht zijn waarop je inlogt met je DigiD. Daar kan iedere Nederlander (M/V/X) een nieuwe, genderneutrale voornaam kiezen uit een lijst van duizenden naamwoorden. Elke Nederlander die vóór 1 oktober 2018 geen nieuwe naam heeft gekozen, krijgt een willekeurige voornaam toegewezen. Paspoorten, identiteitskaarten e.d. worden uiteraard kostenloos aangepast.
Genderdiscriminatie
Ik denk dat het een stap is naar de beëindiging van het schrijnende probleem dat genderdiscriminatie heet. Het is in ieder geval een stuk effectiever dan een kruisje in Henk’s paspoort.
Möbel Huberts.”