DELFT – Op de campus van de TU Delft is dinsdag een fraai stukje techniek gedemonstreerd: een prototype van een ambulancedrone. Dit onbemande minivliegtuigje brengt razendsnel een defibrillator naar mensen die een hartstilstand krijgen. Ook bij andere acute gezondheidsproblemen kan de drone levens redden.
Alex Momont van de faculteit Industrieel Ontwerpen heeft de ambulancedrone tijdens zijn afstuderen ontworpen, samen met innovatieplatform Living Tomorrow. Na een 112-oproep gaat het onbemande, zelfstandig navigerende vliegtuigje naar de plek waar een defibrillator nodig is. De drone komt af op het mobiele telefoonsignaal van de beller en wordt gestuurd met behulp van GPS.
De mensen ter plaatse krijgen via een audio- en videoverbinding instructies en feedback waarmee ze de patiënt kunnen helpen. De ambulancedrone, die snelheden van rond de 100 kilometer per uur haalt, weegt 4 kilo en en kan nog eens 4 kilo last dragen. Volgens de TU Delft kan een netwerk van deze drones de overlevingskansen na een hartstilstand aanzienlijk vergroten: van 8 procent naar 80 procent.
Herstel
“Het is essentieel dat de juiste medische zorg al in de eerste minuten na een incident wordt geleverd”, legt Momont uit. “Door sneller ter plekke te zijn, kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt. Dit is zeker van toepassing op hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen.”
Er zijn nog wel enkele obstakels voor de verdere ontwikkeling van de drone, vertelt Momont. “De drone kan autonoom vliegen, maar dit is vooralsnog wettelijk niet toegestaan. Verder is er nog niet getest met ‘echte’ patiënten en technisch gezien moet het automatisch ontwijken van obstakels nog verbeterd worden.” Hij denkt dat zijn idee binnen 5 jaar gerealiseerd kan worden.