Sport

Kramer krijgt in Thialf veel huiswerk mee

03-11-2014 08:05

HEERENVEEN (ANP) – Op de valreep van de NK afstanden kreeg topschaatser Sven Kramer zondagavond in Thialf nogal wat huiswerk mee. De meervoudig olympisch en wereldkampioen wist van zichzelf maar al te goed dat hij fysiek nog niet in staat was om een concurrerende 10.000 meter te rijden. Maar dat hij op ruim 24 seconden van de superieure winnaar Jorrit Bergsma zou eindigen, zorgde voor een lichte schok bij vriend en vijand.

,,Ach, zo’n verbazing is ook wel eens een keer goed”, lachte de 28-jarige Fries, die doorgaans in positief opzicht opvalt met zijn prestaties. ,,Al had ik het natuurlijk liever anders gehad.”

Kramer leek bij de NOS niet al te zwaar te tillen aan zijn zeldzaam harde nederlaag, ‘goed’ voor de negende plaats in het eindklassement van de 10 kilometer in Heerenveen. ,,Deze uitslag is nu natuurlijk wel een beetje uitvergroot”, oordeelde hij. ,,Het ging vanaf het begin niet lekker. Aan het einde liet ik mijn race lopen. Het kon helaas niet anders. Nee, met mijn rug had deze tijd niets te maken. Die pijn zit er altijd wel, die hoort er inmiddels bij.”

Andere weg

Kramer wist naar eigen zeggen vóór het ontnuchterende duel met olympisch kampioen Bergsma al dat hij geen wereldtijd zou kunnen neerzetten op zijn thuisbaan in Heerenveen. ,,Ik moest zaterdag op de 1500 meter behoorlijk diep gaan voor de overwinning. Normaal moet je een dag later dan wel een normale 10 kilometer kunnen rijden. Maar daar ben ik nu nog niet goed genoeg voor. De ambitie was er wel om hier drie keer goud te pakken, maar je moet wel reëel blijven.”

Kramer, die vrijdag ook de 5000 meter won in Thialf, zal dit jaar namens zijn nieuwe ploeg LottoNL Jumbo weinig uitkomen op de 10.000 meter. ,,Om dan je ballen er de hele zomer af te trainen voor een paar ritten, is best pittig”, liet hij onomwonden weten. Met andere woorden: dat heeft hij dus niet gedaan. ,,Het is alom bekend dat ik mij dit seizoen vooral richt op de 1500 meter en de 5 kilometer. Dat neemt niet weg dat mijn 10 kilometer nog wel veel beter moet. Maar nu nog even niet. Het is ook niet zo erg dat ik me niet heb geplaatst voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 10.000 meter. Ik heb nu eenmaal voor een andere weg gekozen.”

De gewijzigde ‘focus’ bij Kramer was de ijzersterke Bergsma niet ontgaan. ,,Vorig seizoen hadden we samen onderling een grote strijd. Dat verwacht je nu weer. Maar je kunt zien dat hij zich meer met de 1500 meter bezighoudt. Dat werkt op de 10.000 meter nu tegen hem.”