Weten & Tech

Zeespons laat vrouwen met borstkanker langer leven

03-11-2014 13:44

De titel boven dit stuk doet vermoeden dat homeopaten de zoveelste heilige graal hebben ontdekt. Het tegendeel is waar. Serieus onderzoek toont aan dat eribulin het leven van vrouwen met gemiddeld vijf maanden verlengt als het middel in een vroeg stadium wordt toegediend. Eribulin wordt gevonden in zeesponzen.

Het onderzoek dat werd gepresenteerd door het Liverpoolse National Cancer Research Institute stelt nadrukkelijk dat het middel geen geneesmiddel is. Momenteel wordt eribulin toegediend aan vrouwen die al twee keer chemotherapie hebben ondergaan. Het is voor het eerst getest op toediening in een vroeg stadium. Met name bij vrouwen die lijden aan het lastig te behandelen triple negatieve borstkanker slaat de stof aan. Die hebben gemiddeld vijf maanden langer te leven, terwijl vrouwen met een “normale” versie van borstkanker twee maanden langer leven.

Eribulin komt van nature voor als Halichondrin B, in een zeespons die leeft onder de naam Halichondria Okadai. Momenteel wordt het in een laboratorium nagemaakt. De Europese Unie heeft de behandeling met het middel van patiënten in een vroeg stadium van hun ziekte inmiddels erkend. Zoals Martin Ledwick, hoofd van het eerder genoemde onderzoeksinstituut het zegt: “Hoewel eribulin geen geneesmiddel is, stelt het patiënten in staat om langer te leven. Dat is voor hen en hun familie heel veel waard”.