Boks-icoon Muhammad Ali is weer helemaal hót, vooral vanwege de zeer intieme documentaire I am Ali, die zijn familie en vrienden over hem hebben gemaakt. DWDD wijdde vorige week al een uitgebreid item aan Muhammad Ali, Jeroen Pauw ook en de Volkskrant geeft in een actie zijn biografie weg. Maar exclusief bij ThePostOnline: een interview met Ali’s dochters Maryum en Hana, die intensief aan deze documentaire meewerkten. Wij spraken de dames in New York.
Maryum, een rode draad in I am Ali vormen de destijds opgenomen telefoongesprekken tussen jou en je vader. In één van die gesprekken, zeg jij nog als klein meisje: ‘Oh, daddy, please don’t fight again’. Dat was best emotioneel.
“Ja, dat was het ook. Dat was vlak na het gevecht met Larry Homes en ik zag zelfs als klein meisje, dat hij daarvan een flinke tik had gehad. Dat hij misschien Parkinson had, was nog niet bekend, maar de signalen waren er al. Hij was sloom geworden. Of zoals ik in dat gesprek zeg: ‘You’re old, daddy….'”
Maar hij was natuurlijk koppig…
“Ja, helaas. Dus deed ie het wel. Maar aan de andere kant, welke vader, betrekt zijn dochtertje zo serieus bij zo’n grote beslissing… Dat zijn er niet veel…”
Vond je het niet raar dat je vader al jullie gesprekken opnam?
“Nu is het heel bijzonder, maar inderdaad: destijds vond ik het ook niets, ja, best raar. Maar hij zei altijd, later, op een dag zijn ze historisch materiaal. Nou ja, hij had dus gelijk, alweer. In de film zijn er overigens maar twaalf minuten gebruikt van de in totaal 90 uur. Die gaan we later nog bundelen op cd en in een boek. Dat geeft een mooi zicht op de mens Muhammad Ali, denk ik.”
Hana, jij komt voort uit een ander huwelijk van Ali. Hoe was hij voor jou als vader?
“Heel anders, dan Maryum. Bij haar was hij vaak afwezig, omdat hij nog midden in zijn carrière zat, dus veel op reis. Bij mij was hij gepensioneerd. Hij had alle tijd en als ie naar het buitenland moest, nam hij ons mee. Ik heb echt een topjeugd gehad. Trouwens, hij heeft zeven dochters en twee zonen uit meerdere huwelijken, maar geregeld nodigde hij ze allemaal uit in zijn, nou ja, ons huis in LA. Dan waren we één grote familie. En vriendenclub, dat ook.”
Waarom hebben jullie zo close meegewerkt aan deze documentaire over Ali?
Maryum: “Geloof het, of niet, ik ken Latino-kids, die nooit van hem hebben gehoord, terwijl hij in zijn tijd zoveel voor minderheden heeft betekend met zijn constante strijd tegen discriminatie en de Vietnam-oorlog. Die boodschap is nog steeds geldig en bepaald noodzakelijk in de tegenwoordige celebrity-cultuur met Paris Hilton en de Kardashian’s, die oppervlakkig en nep is.”
Hana: “Tussen al zijn prestaties door, wilden we ook zíjn verhaal vertellen, via die telefoongesprekken met ons en de getuigenissen van zijn persoonlijke trainer, zijn manager en vrienden. We wilden laten zien hoe hij was als persoon, heel spiritueel, wellevend en ruimhartig. Al zijn we ook kritisch, hoor. Het is natuurlijk bekend dat hij onze moeders niet altijd even trouw was.”
Hoe was het om de dochter van… te zijn?
Maryum: “Je wordt automatisch onder een vergrootglas gelegd. Bij sommige baantjes, die ik had, zei ik het daarom nooit. Het kan tegen je werken, maar ook voor je. Ik heb gerapt, en dan zeiden mensen: dat platencontract kreeg je alleen maar omdat je vader Ali is. Ach, nou ja. Ik lijk nou eenmaal op hem. Hij was ook een soort rapper, altijd scherp en gevat met woorden. Net als ik, haha.”
Hana: “Wat hij ons allemaal heeft geleerd is, om nederig te zijn, a humble heart. Altijd respect tonen voor mensen. Dat deed hij altijd. Ook tegen de media. Of je nou voor een grote tv-zender werkte, of een lokaal sufferdje, hij trok gerust een dag met een journalist op en dan zei ie: ‘I’m going to make you famous!’ “
Maryum: “En hij beantwoordde tot voor een paar jaar terug ál zijn fanmail persoonlijk. Als er een telefoonnummer bij stond, belde hij ze gewoon even op. Al hingen de meeste mensen achterdochtig op, als ze hoorden: ‘Hi, I am Ali…’ “
Zijn trainer zegt in de documentaire: ‘Ali was bokser, maar met zijn talenten had hij ook zomaar, arts, advocaat, of zelfs president kunnen worden’. Mee eens?
Maryum: “Tuurlijk. Alleen, voor politiek was ie te ongeduldig. Ik denk dat hij een goede buurtwerker was geweest, in de zwarte en latino-wijken hier in de VS. Tijdens de Vietnam-oorlog zei hij al, dat Amerika eerst zijn binnenlandse problemen moest oplossen. Nou, dat was hem zeker gelukt met de gang-problematiek. Ik kan het weten, want ik ben zelf uiteindelijke buurtwerker geworden.”
Wat doet Muhammad Ali nu eigenlijk?
Hana: “Hij leeft nu rustig en teruggetrokken in Arizona. Het liefst zit hij nu in de Moskee. De Koran bestuderen en bidden. Dat is tegenwoordig vooral zijn leven.”
I am Ali is vanaf 5 november op dvd verkrijgbaar.