Nieuws

Sterke kwartaalcijfers stuwen beurzen

05-11-2014 11:39

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen waren woensdagochtend positief gestemd. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven als ING en Marks & Spencer hielpen de graadmeters vooruit. Imtech, Brunel en ook bouwbedrijf Heijmans gingen echter in de uitverkoop na tegenvallende berichten.

,,Het is positieve dag. Zaken die meehelpen zijn goede cijfers van ING, en ook Fugro trekt weer wat bij na de recente neergang. Imtech blijft daarentegen in de verliesreeks hangen. Daarnaast hebben de Republikeinen de tussentijdse verkiezingen in de VS gewonnen en dat is doorgaans goed voor de beurzen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent hoger op 408,77 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 593,23 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,9 tot 1,3 procent bij.

Brunel

Detacheerder Brunel stond onderaan de MidKap met een min van 14 procent na een winstwaarschuwing. Imtech volgde met een verlies van meer dan 12 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat de technisch dienstverlener onderzoek doet naar mogelijke overtredingen van mededingingswetten.

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro na de forse verliezen van de afgelopen tijd aan kop met een plus van bijna ruim 8 procent. ING won 2,4 procent. De bank boekte vorig kwartaal meer winst dan verwacht. Ook betaalt ING vrijdag het laatste restje staatssteun terug.

Heijmans

Heijmans zag meer dan 16 procent aan beurswaarde verdampen. Het bouwconcern schrapt 200 banen en gaf een winstwaarschuwing af. Concurrent BAM, die donderdag met de resultaten komt, zakte 1 procent.

In Londen won Marks & Spencer ruim 8 procent. De Nederlandse topman Marc Bolland zei tevreden te zijn over de vooruitgang die de Britse warenhuisketen boekt. Hij wees erop dat de onderliggende winst voor het eerst in tijden licht is gegroeid.

De euro was 1,2485 dollar waard, tegen 1,2555 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 76,76 dollar. Brentolie kostte bijna 1 procent minder op 82,12 dollar per vat.