In het sterrenbeeld Stier bevindt zich HL Tau. Dat is een ster die erg veel op onze zon lijkt, maar minder dan een miljoen jaar oud is. Dat biedt leuke kansen.
Voor de Alma radiotelescoop in Chili bijvoorbeeld. Die maakten een foto die het eerste is in zijn soort. Het laat de ster op 450 lichtjaar afstand zien als het bezig is om planeten te formeren. Eenzelfde proces vond rond 4,5 miljard jaar geleden rond onze zon plaats, waaruit de aarde en alles wat heden ten dage om onze aarde draait ontstond.
Op de foto zijn cirkels te zien. Die duiden op planeten die langzaam hun baan schoonvegen. In het centrum staat HL Tau.
De foto is wetenschappelijk gezien belangrijk, omdat het nog nooit eerder mogelijk was om met een dergelijke resolutie een beginnend zonnestelsel te bestuderen. Voor Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) is het belangrijk omdat het voor het eerst is dat men een dergelijke resolutie uitprobeerde. Het moest haar radiotelescopen op vijftien kilometer uit elkaar plaatsen, zodat het de specifieke golflengte kon vastleggen.
En voor de fantasie is het ook belangrijk. Uit een dergelijke schijf kan zomaar een aarde0achtige planeet ontstaan waarop over miljarden jaren leven ontstaat.
Hele hoge resolutie van de foto’s staan bij ALMA