DEN HAAG (ANP) – Veel ministers maken steevast een te lage inschatting van inkomsten zoals verkeersboetes, reclameopbrengsten van de publieke omroep en terugbetaalde toeslagen. Dat stelt de Algemene Rekenkamer, die onderzoekt of de Rijksoverheid haar geld goed besteedt.
De waakhond boog zich over alle inkomsten, uitgezonderd belastingen. Deze zogenoemde niet-belastingontvangsten bedroegen vorig jaar 28,6 miljard euro. De afgelopen jaren waren er omvangrijke meevallers. Afgelopen jaar kwam er 2,1 miljard euro meer binnen dan geraamd.
Het parlement wordt vaak pas laat ingelicht over de extra inkomsten. Hierdoor is de invloed van het parlement op de besteding van dat geld beperkt, aldus de Rekenkamer. Ministers kunnen hogere opbrengsten uit niet-belastingontvangsten gebruiken om tegenvallers elders op hun begroting op te vangen.
Nieuw kabinet
De Rekenkamer zegt zijn bevindingen nu te presenteren, zodat de Tweede Kamer en een nieuw kabinet afspraken kunnen maken over hoe er voortaan geschat moet worden. ,,Wanneer deze ontvangsten zo realistisch mogelijk worden geraamd'', kan het parlement met het kabinet op transparante wijze keuzes maken, stelt de controleur.
Het ministerie van Financiën reageerde al positief op de aanbeveling van de waakhond om onderzoek te doen naar meer- of minderopbrengsten die steeds voorkomen.