NEW YORK – De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) stapt het uit World Wide Web Consortium (W3C). De EFF is teleurgesteld omdat een drm-achtige specificatie is vastgelegd als internetstandaard.
Volgens de EFF brengt de eme-standaard, zoals de specificatie heet, gebruikers in gevaar. De standaard maakt het voor bedrijven namelijk mogelijk in bepaalde gevallen toegang te krijgen tot de webbrowser van de gebruiker. De EFF heeft de eme-standaard van meet af aan bekritiseerd en bevochten, maar dat laatste uiteindelijk zonder succes. De EFF wijst erop dat het illegaal omzeilen van drm – een manier om met auteursrecht beschermd materiaal te beveiligen – nu al illegaal is en dat daar geen nieuwe standaard voor aangenomen had hoeven worden. Helemaal niet omdat drm in sommige gevallen ook om legale redenen gekraakt moet kunnen worden.
Het aannemen van de eme-standaard heeft tot verhitte discussies geleid bij de W3C. De EFF was niet de enige partij met kritiek op het accepteren van drm als webstandaard, maar voorstanders van de eme-standaard wijzen erop dat het kunnen beschermen van materiaal noodzakelijk is voor contentleveranciers. Veel bedrijven gebruiken nu nog aanvullende technieken om hun materiaal op het web toegankelijk te maken als Flash of Silverlight. Nu html5 de mogelijkheid biedt content te voorzien van kopieerbeveiliging, zijn zulke extra technieken niet nodig. Voor de gebruiker levert dat als voordeel op dat er geen plugins geïnstalleerd hoeven worden om een filmpje te bekijken.