Fabrice Schomberg wacht nog steeds op antwoord van de hoofdredactie van Dagblad Trouw. De jood die in de Schilderswijk werd uitgescholden en nagetrapt wil nog steeds graag van de krant weten waarom verslaggever Perdiep Ramesar hem in een artikel valselijk wegzette als een ‘notoire overlastveroorzaker’ met een verleden bij de politie.
Dat klopte namelijk niet. Schombergs bezoek aan de politie had niks te maken met overlastgedrag, maar alles met de antisemitische retoriek in de wijk.
Perdiep Ramesar is volgens de NOS ontslagen bij de krant, omdat er wordt getwijfeld aan de zorgvuldigheid van zijn bronnen. “Oh, that’s great”, zegt de in Engeland geboren Schomberg tegen ThePostOnline.
De opmerkingen over Schomberg bleken – net als veel andere passages uit Ramesars werk – te zijn gebaseerd op anonieme getuigenissen. Soms is het noodzakelijk om anonieme bronnen op te voeren, maar soms ook niet.
In het geval van de beschuldiging aan Schomberg werd niet aannemelijk gemaakt wie er over de buurtbewoner had geklaagd, meent Schomberg: “In het buurtje waar ik woon hebben we een Facebookpagina, maar niemand wist iets te melden over een bezoek van een journalist aan de wijk.”
Tegenover ThePostOnline lieten buren zich wel eens kritisch uit over het gedrag van Schomberg, maar deze mensen waren altijd prima for the record te spreken, zoals medebewoner Itai Cohen.
In een ander stuk over de Schilderswijk probeerde Ramesar de ganse natie wijs te maken dat een deel van de Haagse wijk was veranderd in een shariadriehoek waar niet gerookt mocht worden of drank mocht worden geschonken. In dit stuk barstte het wederom van de anonieme bronnen of van quotes van mensen die met een veel voorkomende voornaam genoemd worden.
Bij een lukrake wandeling door het getroffen gebied trof de TPO-redactie binnen een half uur een rokende man op straat en in een café, midden in de driehoek, stonden flessen drank klaar om leeg geschonken te worden.
Ramesar reageerde toen verheugd op dit feitenmateriaal dat toch net een ander beeld schiep dan zijn doemverhaal. Hij zei toen bijna verheugd: “Door alle ophef zie je dat de sfeer is verbeterd en dat de wijk zelf ook opstaat tegen extremisme. Korangeleerden werden gezien als wijze mannen, maar dat is wel een beetje voorbij als je ziet wat voor gewelddadige excessen er gebeuren uit naam van Allah”.
Ramesar reageerde vanochtend niet op telefoontjes van deze site.
Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.