Entertainment

Controverse na lied Springsteen en Grohl

13-11-2014 13:05

WASHINGTON – Bruce Springsteen, Dave Grohl en country-artiest Zac Brown hebben in de Verenigde Staten voor ophef gezorgd. Ze zongen dinsdagavond tijdens Concert for Valor, een benefietconcert voor oorlogsveteranen, het nummer Fortunate Son van John Fogerty. De song, in 1969 geschreven als aanklacht tegen de Vietnamoorlog, schoot met name rechts Amerika in het verkeerde keelgat.

Tal van media, zoals het neoconservatieve The Weekly Standard, reageerden onmiddellijk met kritische commentaren. Zo zou met het lied de Amerikaanse vlag bespot worden en zou het nummer met name een klap in het gezicht zijn van de gewone soldaten voor wie het festival juist was georganiseerd. Ook op Twitter lieten sympathisanten van de veteranen zich niet onbetuigd en vroegen zich af waarom Springsteen en de zijnen een anti-patriottisch lied zongen.

Maar er waren ook andere geluiden. Het liberale opinieblog Think Progress betoogde dat het nummer juist bedoeld was als steun in de rug voor de veteranen, die in het verleden – zoals na de Vietnamoorlog – bij thuiskomst in Amerika geen werk meer vonden en zich in de steek gelaten voelden. John Fogerty bezingt in het lied dat de soldaten die naar de oorlog gestuurd worden doorgaans de arme sloebers zijn, die moeten vechten voor de rijken.

Onder het publiek bij Concert for Valor zouden zo’n twaalfduizend Irak- en Afghanistanveteranen aanwezig zijn geweest.