Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA kiezer ‘Stap uit kabinet’

16-11-2014 09:45

Nadat de PvdA in augustus nog naar 15 zetels was gestegen is die partij nu naar 11 zetels gedaald (1 minder dan vorige week). Dat is 1 zetel hoger dan het “all time low” dat deze partij in het voorjaar scoorde. De VVD is ook 1 zetel gedaald (naar 23). Omdat het CDA 1 zetel is gestegen (naar 24) staat die partij nu op de hoogste score sinds de verkiezingen van 2010.

peiling-11-16-14

De PVV is de grootste partij (28), CDA staat nu op de 2e plaats (24), daarna de VVD (23) en D66 (22). Op afstand gevolgd door SP (17) en de PvdA (11). Dit houdt o.a. in dat CDA+VVD+D66 samen op 69 zetels staan. Mochten deze drie partijen in maart a.s. samen de meerderheid halen in de Eerste Kamer dan zal dat een eigen dynamiek geven aan de politieke verhoudingen in Den Haag en de stabiliteit van de regeringscoalitie.

Kabinetspositie PvdA

Er zijn ook aanvullende vragen gesteld (pdf) over de positie van de PvdA. Die zijn afgezet naar de groep die in 2012 PvdA heeft gestemd en de groep die nu aangeeft PvdA te stemmen.

Dat de PvdA met de VVD is gaan samenwerken in de regering heeft die partij veel kwaad gedaan. 51 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 geeft aan dat de PvdA beter uit het kabinet kan stappen. Bij alle Nederlanders is dat 46 procent. Vrijwel dezelfde cijfers zien we bij de vraag of Samsom beter kan aftreden (respectievelijk 49 procent en 52 procent).

Politieke Barometer

Op verschillende plekken wordt gewezen op het grote verschil tussen onze peiling en die van de Politieke Barometer t.a.v. CDA en D66. Terwijl bij onze peiling het CDA nu iets groter is dan D66 is bij de Politieke Barometer het CDA ongeveer de helft van D66.

De scores bij gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 geven zowel aan dat het CDA landelijk in het de eerste helft van 2014 ruim boven de 20 zetels stond en dat D66 toen niet groter was dan het CDA. De scores toen van de Politieke Barometer waarbij D66 2 keer zo groot was als het CDA waren aantoonbaar onjuist. Zoals Ipsos trouwens zelf had kunnen weten nadat ze op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op basis van hun onderzoek, via dezelfde aanpak als de Politieke Barometer, het CDA in de prognose fors hadden onderschat.

Het is vanuit onderzoeksperspectief volledig onbegrijpelijk waarom de Ipsos na de Europese Parlementsverkiezingen geen correctie heeft toegepast van haar onderzoeksmethode en nog steeds dezelfde compleet verkeerde cijfers presenteert voor D66 en het CDA. (Meer, wederom, in de rapportage (pdf))