Waarom gelastte minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) eind vorige week een ‘operationele pauze’ voor alle missies in het buitenland terwijl de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierincident in Mali al sinds eind juni op haar bureau lagen? Dat willen verschillende partijen dinsdag van Hennis weten tijdens het debat over het drama waar twee militairen omkwamen en één zwaargewond raakte.
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet droeg tijdens zijn bijdrage een militair vest. Ook had hij een kogelvrij vest bij zich en andere militaire attributen. Kamervoorzitter Khadija Arib zei in eerste instantie dit ongepast te vinden. Baudet legde in zijn betoog uit dat de attributen die hij bij zich had door militairen van eigen kosten worden aangeschaft omdat het aan hen verstrekte Defensiemateriaal niet voldoet. Tevens zei Baudet dat Hennis moet opstappen en ook niet kan terugkeren in een volgend kabinet. Nu is het debat geschorst vanwege de dinerpauze, om 18.30 is het aan Hennis de beurt om te reageren.
Selçuk Öztürk (DENK)stelt dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ‘de dans ontspringt’ omdat hij de ‘belangrijkste lobbyist voor de missie in Mali’ was. Daarom snapt Öztürk niet waarom PvdA-leider Lodewijk Asscher vorige week zei dat hij in het rapport voldoende redenen ziet voor Hennis om af te treden. “Asscher geeft een Judaskus en steekt de VVD een mes in de rug.”
CDA Kamerlid Raymond Knops vond het staaltje PvdA bashen van Öztürk opmerkelijk. Want zaten Öztürk en Kuzu tijdens de keuze voor de Mali missie niet in de PvdA-fractie? En wat stemden zij toen?
Öztürk : “Wij stemden schoorvoetend voor.”
Partijgenoot Han ten Broeke verweet het ministerie een stevig probleem met de veiligheidsstructuur. PVV Kamerlid Gabrielle Popkens hekelde de eerdere uitspraak van Hennis dat ze niet wil ‘aftreden maar optreden’. Doe maar aftreden, aldus Popkens.
Isabelle Diks (GroenLinks) stond stil bij de dood van de militairen die zij ‘onvergeeflijk, onverteerbaar, en een diepe kras in het blazoen van Defensie’.
De OVV concludeerde eind vorige maand dat Defensie ernstig is ‘tekort geschoten’ in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. Defensie kreeg het conceptrapport eind juni toegestuurd om te reageren op de conclusies.
Dit bericht wordt aangevuld