Entertainment

Bioscopen puilen uit door docentenstaking

05-10-2017 12:38

AMSTERDAM – De Nederlandse bioscopen spinnen donderdag garen bij de grote staking van leraren in het basisonderwijs.

De 25 theaters van Pathé, de grootste exploitant van Nederland, hebben in de ochtendvoorstelling en de vroege middagmatinee al meer dan 37.000 mensen getrokken. “Dit zijn cijfers die normaal alleen op een woensdagmiddag in de kerstvakantie worden gehaald”, aldus een zegsvrouw van Pathé. Ter vergelijking: Pathé trekt op een gewone donderdagochtend met hetzelfde aantal voorstellingen 2700 bezoekers.

Vrijwel de hele top 10 bestond op donderdagochtend uit kinderfilms. De grote favorieten zijn Dikkertje Dap (bijna achtduizend bezoekers) en Dummie de Mummie 3. Verder staan in de top 10 jeugdtitels als Misfits, De Lego Ninjago Movie, De Kleine Vampier, De Emoji Movie, De Kleine Vampier, Despicable Me 3, Bigfoot, Cars 3 en Brandweerman Sam. De enige ‘volwassen’ film in de top 10 is de Blade Runner-sequel.

Pathé heeft in alle theaters ‘volwassen’ voorstellingen waar nog geen kaarten voor waren verkocht, vervangen door kinderfilms. Vrijwel alle docenten in het basisonderwijs hebben donderdag het werk neergelegd. Zij protesteren tegen de lagere salarissen en de hoge werkdruk. Zij hebben het gevoel dat de politiek het onderwijs in Nederland geen prioriteit geeft. Wat ook veel irritatie wekt bij docenten, is dat de formerende partijen weer extra minder belangrijke taken bij docenten willen leggen, zoals het leren van het Wilhelmus en het bezoeken van het Rijksmuseum.