DEN HAAG (ANP) – De afgelopen jaren zijn er enkele tientallen meldingen gedaan van seksueel misbruik tussen medewerkers van Defensie. Dat blijkt uit cijfers van begin 2013 tot nu over signalen die zijn binnengekomen bij vertrouwenspersonen, leidinggevenden en de Koninklijke Marechaussee.
Bij leidinggevenden en het meldpunt van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) zijn 23 meldingen binnengekomen, schrijft minister Klaas Dijkhoff (Defensie) in antwoorden op vragen van D66 en PvdA. Bij de marechaussee waren het er 54. Omdat sommige zaken van het COID werden doorverwezen naar de marechaussee, overlappen deze aantallen elkaar voor een deel.
Het Openbaar Ministerie heeft vanaf begin 2012 in totaal 39 zaken binnengekregen. Daarvan zijn er 28 geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs en zijn er 11 voor de rechter gekomen. Het totaal van 39 ligt overigens hoger dan de 20 die de marechaussee heeft overgedragen aan het OM. Voor de vervolging van zedendelicten is aangifte niet per se nodig.
Misbruik
Volgens Defensie komt seksueel misbruik in de krijgsmacht voor, maar doet de organisatie er veel aan om dit tegen te gaan.
Deze week nog werd een dertigjarige militair veroordeeld wegens seksueel misbruik van een vrouwelijke collega die op dat moment sliep, vorig jaar oktober op een kazerne. In deze zaak deed de vrouw zelf geen aangifte, maar haar commandant wel.
Ook werd deze week bekend dat Defensie alsnog een onderzoek instelt naar de misbruikzaak van ex-militair Ronald Vreeburg, die naar eigen zeggen in 1982 als zeventienjarige door vijf andere soldaten is misbruikt op de Koninklijke Militaire School in het Limburgse Weert. Hij deed zijn verhaal eerder in de Volkskrant.