Buitenland

Duitse infiltrant spoorde kerstmarkt-aanslagpleger Anis Amri actief aan tot terreurdaad

20-10-2017 13:05

Drie maanden na de terroristische aanslag op 19 december 2016 in Berlijn op een kerstmarkt, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, vond een medewerker van het Duitse Ministerie van Justitie, het Bundeskriminalamts (BKA) SMS-berichten die erop wijzen dat ‘VP-01’, een door het BKA (het openbaar ministerie) ingezette burgerinfiltrant, herhaaldelijk opriep ‘aanslagen in Duitsland te plegen’.

Afgelopen week werd een rapport gepresenteerd over deze aanslag met een vrachtwagen, waarna de dader, Anis Amri, via Nederland kon wegkomen en uiteindelijk op 23 december in Italië werd doodgeschoten. Donderdag kwamen details van het onderzoek naar buiten via het online mediaportaal Focus. ‘Der Tagespiegel berichtte er vrijdag ook over: ‘SMS berichten naar Anis Amri zorgde voor terreuralarm.’

‘De radicaalste van allen’

Uit onderzoek naar rapport en getuigen van de Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) en de Berliner Morgenpost zou blijken dat ‘VP-01’, de vertrouwenspersoon onder de naam ‘Murat’ ook in zijn omgeving een ‘aanslag met een vrachtwagen’ ter sprake bracht. Hij zou leden van de IS-gelieerde Abu Walaa-groep en Anis Amri zelf hebben aangemoedigd aanslagen te plegen. Dit blijkt uit justitiele documenten. Een lid van de Abu Walaa-groep heeft tegen het BKA na de aanslag verklaard dat de infiltrant ‘steeds weer’ meedeelde ‘dat men aanslagen in Duitsland moet plegen’. Een tijdelijke aanhanger van de groep verklaarde tegenover RBB dat de infiltrant ‘de radicaalste van allen’ was. ‘Doe hier iets, pleeg een aanslag’.

Ook kwamen SMS-jes binnen met teksten als ‘De broeders uit België zijn er klaar voor’ en zouden ‘grote bruiloften’ en het pinkster- ‘Karnaval der Kulturen’ als doelwit worden genoemd.

‘Persoonlijk dichtbij Amri’

De meeste leden van de Abu Walaa-groep hadden het niet over aanvallen in Duitsland gehad omdat ze wilden vertrekken naar Syrië om te vechten. Maar VP-01 zei daarop: ‘Kom nou, je hebt toch geen paspoort, doe iets hier’. Volgens de onderzoekers stond de ‘V-man’ persoonlijk dichtbij Amri. Hij had vaak met hem gereisd en hem naar zijn verblijven in Berlijn gereden. Onduidelijk blijft of ‘VP-01’ daadwerkelijk wist van de aanslag op 19 december.

De Duitse criminoloog prof. Tobias Singelnstein bekritiseert het gebruik van dergelijke ‘V-personen’. ‘Ze moeten niet de agent-provocateur gaan spelen. Dit zou strafbaar moeten zijn. V-mensen zouden alleen “passief informatie moeten ontvangen” in plaats van anderen aan te moedigen om te criminaliseren.