Binnenland

Waarschuwingsregister stelende zorgmedewerkers

26-11-2014 06:10

Zorgmedewerkers en zorgvrijwilligers die cliënten bestelen of mishandelen kunnen vanaf nu worden opgenomen in een zogeheten waarschuwingsregister. Dat register introduceert de regionale Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt woensdag als nieuw preventiemiddel tegen criminaliteit door zorgpersoneel.

“Registratie in en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, jarenlang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Na twee of vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd”, zegt directeur Rick ter Stege van ZorgZijn Werkt. Het is aan werkgevers zelf om zich bij het register aan te sluiten.

Het register is bedoeld voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde mee aan de ontwikkeling van het project. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft het waarschuwingsregister goedgekeurd. De werkgeversvereniging vindt dat criminaliteit in de zorg- en welzijnssector een veel voorkomend probleem is, ook al erkent die dat de omvang nooit goed is gemeten.

De politie in Amsterdam deed in 2011 en 2012 onderzoek naar het slachtofferschap van zorgafhankelijke en kwetsbare senioren in zorginstellingen en aanleunwoningen. Daaruit bleek dat een groot deel van de strafbare feiten niet is geregistreerd. ZorgZijn Werkt is daarom samen met de Universiteit Utrecht een landelijk onderzoek gestart naar de veiligheid van eigendommen in de langdurige zorg. De eerste resultaten worden in het najaar van 2015 verwacht.

ZorgZijn Werkt heeft zestig leden, waarvan vijfenveertig in de zorg- en welzijnssector. Hoeveel leden het register gaan doorvoeren is nog niet duidelijk. De werkgeversvereniging wil dat het register in heel Nederland operationeel wordt en als een kwaliteitskeurmerk gaat werken.

Anp