Klanten van de verslavingsreclassering met schulden lopen een groot risico om opnieuw de fout in te gaan. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Hogeschool Utrecht dat maandag wordt gepresenteerd. Uit de 40.000 dossiers die door de onderzoekers zijn bekeken, blijkt dat de helft van de ex-delinquenten kampt met schulden.
Dankzij een gemiddelde schuld van ruim 23.000 euro en een inkomen rond bijstandsniveau ontstaat een uitzichtloze situatie waardoor delinquenten sneller terugvallen in de criminaliteit, concluderen de onderzoekers.
“De schuldenlast hangt als een zwaard van Damocles boven onze cliënten”, aldus Edwin ten Holte, directeur van de Stichting Verslavingsreclassering ggz (SVG). “Terwijl ze een nieuw bestaan proberen op te bouwen is er continu dreiging van beslagleggingen door deurwaarders en gijzelingen vanwege openstaande boetes.”
De schuldenaren hebben vaak geldbedragen openstaan bij meerdere schuldeisers, waardoor een inkomen ver onder het bestaansminimum overblijft, zo blijkt uit het onderzoek. Het krijgen van bijvoorbeeld een huis en een baan, factoren die van groot belang zijn bij het voorkomen van criminaliteit, wordt daardoor bemoeilijkt.
Reclasseringscliënten kunnen meestal niet terecht bij de reguliere schuldhulpverlening door de hoge toelatingseisen van deze instanties. Door de gebrekkige aanpak van de schulden dreigen de investeringen in veiligheid teniet te worden gedaan, zegt Ten Holte. “Als wij dit probleem niet erkennen en als zodanig aanpakken, veroorzaakt dat een grote kans op nieuwe delicten.”
De SVG begeleidt jaarlijks zo’n 17.500 delinquenten die verslaafd zijn aan vooral alcohol, drugs en gokken bij hun terugkeer in de maatschappij.
Anp/TPO