Sport

Zwemster Terink koestert kans in Doha

01-12-2014 08:07

DOHA (ANP) – Rieneke Terink maakt vanaf woensdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha voor het eerst haar opwachting bij een mondiaal zwemtoernooi. De afgelopen jaren zat ze er dichtbij, maar slaagde er steeds net niet in aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

,,Ik werd zo langzamerhand de zwemster van net niet”, aldus Terink. ,,Ook voor Doha lukte het individueel niet, maar gelukkig heb ik me wel in de estafette kunnen zwemmen. Ik koester deze kans, omdat ik nu ook op de 400 meter vrij mag starten. Voor mij is dit het hoogtepunt in mijn loopbaan.”

Terink volgt al jaren vooral haar eigen traject. In 2011 besloot ze enige tijd in Spanje te gaan trainen. Maar omdat de aanpak daar haar niet beviel, sloot ze zich aan bij de zwemselectie van PSV. Ze trainde daar lange tijd onder Rob Kennis. Sinds augustus heeft ze met Thijs Hagelstein een nieuwe coach. Ze maakt veel progressie onder hem. ,,We zijn meer bezig met techniek en dat pakt goed uit. Ik krijg weer een andere trainingsprikkel en dat werkt. Ik heb nog steeds het gevoel dat er meer rek in zit.”

Financieel

Alleen financieel is het niet altijd makkelijk. Vorig seizoen zamelde ze zelf geld in om mee te kunnen doen aan een wedstrijd uit de wereldbekercyclus in het 25-meterbad. ,,Ik wilde daar zo graag een keer aan meedoen. Ik heb toen een actie opgezet en het is mij gelukt om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.” De geboren Doetinchemse geeft ook een paar keer per week bijlessen op een middelbare school om haar zwemloopbaan te bekostigen. Ze heeft biologie gestudeerd en helpt scholieren met dit vak en ook bij scheidskunde. ,,Ik vind het leuk om te doen, maar ik doe het vooral omdat ik het geld nodig heb.”

Terink is relatief laat begonnen met zwemmen en heeft daarom wat tijd nodig gehad om een inhaalslag te maken. Ze deed eerst aan volleybal en turnen. Pas op haar 14e begon ze met wedstrijdzwemmen. ,,Bij schoolzwemmen won ik wel altijd wedstrijden, maar ik heb eerst wat andere sporten gedaan. Het is toch zwemmen geworden. Ik blijf doorgaan zolang ik het leuk vind.”

Ze was in 2012 dicht bij deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Met de estafette op de 4×200 meter vrij kwam ze slechts 0,09 van een seconde tekort voor een ticket. Na die teleurstelling durft ze nog niet echt aan de Spelen van Rio te denken. ,,We hebben met Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal wel een paar hele goede zwemsters op de 200 meter vrij. Het zou geweldig zijn, maar ik moet de komende tijd ook op de langebaan wel harder gaan zwemmen.”