EO-icoon Tijs van den Brink gooide maandag 6 november om negentien minuten over zes de volgende tweet eruit:
Commentator @ElmaDrayer vindt het terecht dat de viering van 100 jaar kiesrecht pas in 2019 wordt gevierd, terwijl wij mannen toch echt al in 1917 mochten stemmen. Waarom mogen wij dat dit jaar niet vieren, Elma?
— Tijs van den Brink (@TijsvandenBrink) 6 november 2017
Wat Hem Toen Overkwam Zal Je Niet Verbazen: een klassieke digitale policor drijfjacht. Vrijdag plaatste hij er een blog over:
“Het is trouwens grappig om te zien hoe zo’n twitterstormpje zich ontwikkelt. Hij begint langzaam maar gestaag en zwelt echt aan als in de loop van de tijd bekende Nederlanders ook even een plasje komen doen. Arjen Lubach verbaasde zich erover dat hij zich nog steeds verbaasde over ‘de kronkels in mijn hoofd’, van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren moest ik maar stilletjes in mezelf gaan mopperen ‘dat wij mannen ook niks meer mogen’ en Claudia de Breij complimenteerde al die mannen die zich over mijn tweet opwonden. (-)
Het enige wat ik in deze tweet deed was mijn vreugde uiten over het stemrecht dat mijn voorvaderen 100 jaar geleden ten deel viel. En ja, dat was twee jaar eerder dan dat mijn (over)grootmoeders stemrecht kregen. Ik ben daar niet trots op, ik ben daar niet blij mee, ik verheug me daar niet in, ik stel alleen vast dat het zo is gegaan.
Dat kun je dus niet meer zeggen in 2017. Kennelijk is het gender-debat zo verkrampt op dit moment, dat heel veel mensen in zo’n tweet dingen lezen die er niet staan en die ik dus ook niet bedoel. Wat er gebeurde, is dat de (wat mij betreft terechte) norm van vandaag, namelijk dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, hier op de geschiedenis werd gelegd. En wat bleek? Er was ongelijkheid tussen 1917 en 1919! En dat wil Tijs gaan vieren? Schande! Nee, ik wil niet de ongelijkheid vieren, ik vier dat wij mannen stemrecht kregen, dit jaar 100 jaar geleden.”