Buitenland

Van Rompuy krijgt toch geen 630.000 euro mee bij vertrek

02-12-2014 09:27

Update: Werkgever van Van Rompuy ontkent alles.

De oud-Europees president Herman Van Rompuy heeft voorlopig niets te klagen. Van Rompuy (67), die maandag het stokje overdroeg aan de Pool Donald Tusk, krijgt bij zijn vertrek uit Brussel ruim 630.000 euro mee van de belastingbetaler. Ook krijgt hij de aankomende drie jaar nog 170.000 euro per jaar van de belastingbetaler, 55 procent van zijn salaris als Europees president.

Dit blijkt uit stukken die de Britse krant The Telegraph heeft opgevraagd. De toelage is bedoeld om de overgang van Van Rompuy te vergemakkelijken naar een leven buiten de Brusselse schijnwerpers. Door deze toelage hoeft hij niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe baan, wat zijn onafhankelijkheid als EU-president had kunnen schaden, zo is de gedachte.

Vertrekpremie

De eerder genoemde bedragen zijn nog niet alles:  Van Rompuy krijgt ook nog een eenmalige vertrekpremie van ruim 25.000 euro. Bovendien kan de Belg tot aan zijn dood een pensioen van meer dan 65.000 euro per jaar tegemoet zien. Alle uitgekeerde bedragen vallen onder het gunstige belastingtarief dat geldt voor EU-ambtenaren.

Nigel Farage van de Britse rechts-nationalistische partij UKIP is woest over de royale vertrekregeling. “Onder Van Rompuy’s bewind is onder miljoenen Europeanen de armoede en werkloosheid toegenomen door de crisis in de eurozone, maar zelf heeft hij de jackpot gewonnen, “aldus een verbolgen Farage.