Het ministerie van Defensie erkent dat de Nederlandse vloot last heeft van materieelproblemen. Ook in de toekomst blijft het ‘herverdelen’ van materieel waarschijnlijk nodig, laat het departement weten in reactie op een bericht van de onafhankelijke website marineschepen.nl.
Volgens deze site kunnen de vier luchtverdedigings- en commandofregatten van de Nederlandse vloot kunnen nauwelijks vechten wegens technische problemen. Het personeel raakt daardoor gedemotiveerd.
“Belangrijke sensoren zoals APAR, cruciaal voor luchtverdediging, werken niet of nauwelijks en sommige schepen kunnen niet met een helikopter opereren door technische mankementen op het schip”, schrijft Marineschepen.
Het ministerie zegt dat ‘Defensie van ver komt’ en de afgelopen jaren “hard heeft gewerkt om de materiële gereedheid weer op orde te krijgen”. Het kabinet heeft extra middelen hiervoor ter beschikking gesteld. “De schappen met reservedelen raken geleidelijk aan weer vol.” Dat neemt niet weg dat de problemen nog niet voorbij zijn en er dus noodoplossingen nodig blijven.
“Een schip dat bijvoorbeeld langere tijd uit de roulatie is wegens onderhoud, kan onderdelen afstaan aan een schip dat op missie gaat. Uitgangspunt hierbij is dat schepen die op missie gaan altijd dusdanig zijn uitgerust dat ze hun missie op goede manier kunnen volbrengen.”