De Vlaamse comedian Jonas Geirnaert haalt in De Morgen uit naar ‘de Nieuwsblad-journalist’ die een online artikel wijdde aan het optreden van Geirnaert als jurvoorzitter bij de Slimste Mens. Geirnaert, ook bekend van Kabouter Wesley, had het namelijk gewaagd een grap te maken te maken over de zuurgooier die toesloeg in een filiaal van Delhaize. De Nieuwsblad-journalist in kwestie had nog tijdens de aflevering gemeend een artikel te moeten wijden aan de vermeende ‘ophef’ op Twitter over de grap.
Geirnaert laat weten dat hij excuses wil maken aan het slachtoffer van de zuurgooier, maar ageert tegelijkertijd tegen de werkwijze van het Nieuwsblad.
Bij wie ik me uitdrukkelijk niét wil verontschuldigen is de Nieuwsblad-journalist die uit zes negatieve reacties op Twitter in luttele minuten tijd een artikel gewrongen heeft [..] Ik ben al vijftien jaar bezig als comedian, en ik begin dit soort hypocriete verkoopstrucs en het flinkheidsopbod over wat wel en niet mag in humor eerlijk gezegd echt moe te worden.
Volgens de comedian is dit soort journalistiek verworden tot een goedkope verkooptruc waarin eerst op basis van een paar reacties wordt gerept over ophef, en waarna dan de tegenreacties weer voor ‘goedkope vladvulling’ zorgen.
Op dag één wordt dat opgeklopt tot een hetze-die-er-geen-was-en-nooit-een-had-hoeven-zijn. Dat genereert goedkope bladvulling. Op dag twee wordt de comedian uit zijn kot gelokt met een tegenreactie. Gratis bladvulling. Op dag drie schrijft iemand anders dan een tegenreactie tegen die tegenreactie. Nog meer gratis bladvulling. Op dag vier schrijft de hoofdredacteur dan een afrondend opiniestuk over de hele hetze-die-er-geen-was-en-nooit-had-hoeven-zijn, en zo blijft het winkeltje draaien.
Met zijn schrijven in de Morgen, met opzet niet bij Het Nieuwsblad, wijst de Vlaming op een werkwijze die ook in Nederland in zwang is. Na een eerste suggestief artikel kan er immers makkelijk een follow-up geschreven worden.
Hiervoor had ze uit eigen initiatief contact opgenomen met het slachtoffer van de zuuraanval, om haar nóg eens te confronteren met wat er gebeurd is, om haar familie nóg maar eens om een reactie te vragen, om die mensen onterecht het gevoel te geven dat de grappen tegen hén gericht waren, om de hetze zo hard mogelijk op te kloppen
Over grappen maken wil Geirnaert ook nog iets kwijt:
Maar het eenvoudige feit dat er heel veel mensen wél om moesten lachen, geeft de grappen bestaansrecht. Punt.
Deze nagenoeg gratis site-vulling konden wij natuurlijk niet laten liggen. Meer Jonas Geirnaert? Kijkt hier eens!