Nieuws

ECB houdt alle opties open

04-12-2014 14:58

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) neemt niet direct nieuwe maatregelen om de lage inflatie en zwakke economische groei in de eurozone aan te jagen, maar houdt alle opties op dat vlak wel open. Dat bleek donderdag uit de maandelijkse persconferentie van ECB-president Mario Draghi.

Draghi gaf daarin aan dat de centrale bank bereid blijft extra maatregelen te nemen om de inflatie te stimuleren. Die noodzaak wordt ,,begin volgend jaar” verder bekeken. Daarbij wordt scherp gelet op de gevolgen van de scherpe daling van de olieprijzen.

Draghi benadrukte dat de ECB de afgelopen maanden al veel stappen heeft gezet. De effecten daarvan zijn volgens hem nog niet volledig in te schatten. Daarom is het volgens hem het beste die effecten nu af te wachten, terwijl de voorbereidingen voor andere maatregelen doorgaan.

Prijsdalingen

De inflatie in de eurozone zakte vorige maand naar 0,3 procent en blijft daarmee ver verwijderd van het door de ECB nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent. De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem zetten op de economische groei. Die zorgen worden versterkt door de scherpe daling van de olieprijs, die de inflatie verder drukt.

De afgelopen maanden verlaagde de ECB de rente en werd begonnen met de opkoop van leningen bij banken. Die stappen zijn bedoeld om de kredietverlening te stimuleren, zodat de vraag toeneemt en de prijzen kunnen stijgen. De grote vraag is nu of de ECB ook zal besluiten staatsobligaties op te gaan kopen. Vooral Duitsland ziet daar echter niets in, omdat daardoor de druk op landen om hun economie te hervormen zou afnemen.

Opkoop

Draghi benadrukte dat er geen unanimiteit binnen de ECB nodig is voor verdere maatregelen. Hij gaf verder aan dat de ECB-bestuurders hebben gepraat over de opkoop van alle mogelijke zaken ,,behalve goud”.

De ECB verlaagde donderdag zijn verwachtingen voor de economie van de eurozone. De bank gaat nu uit van een economische groei van 1 procent in 2015, waar eerder nog werd gerekend op een plus van 1,6 procent. Voor 2016 wordt een vooruitgang met 1,3 procent ingetekend, in plaats van 1,4 procent zoals eerder voorspeld. De inflatie blijft volgend jaar naar verwachting steken op 0,7 procent.